Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Αττική από τις φωτιές. Ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κατέκαψε τα πάντα

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Αττική, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Σέσι Γραμματικού, η οποία από λανθασμένους χειρισμούς ξέφυγε από κάθε έλεγχο και πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας χτες στην Παλλήνη και το Γέρακα.
Πευκόφυτες εκτάσεις στο Γραμματικό, στο Καλέτζι, το Μαραθώνα, το Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη λίμνη Μαραθώνα, την Παλλήνη, την Ανθούσα και το Ντράφι, παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η φωτιά συνέχιζε ως αργά χτες το καταστροφικό της έργο. Στο πέρασμά της κάηκαν σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, ενώ αρκετοί πολίτες κινδύνευσαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η πυρκαγιά που εξελίχτηκε σε εφιάλτη για την Αττική, εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε μία χαράδρα στο Σέσι Γραμματικού και παρά το γεγονός ότι όλη τη νύχτα έκαιγε, φαίνεται ότι η επικινδυνότητά της δεν αξιολογήθηκε σωστά. Οι επικεφαλής του πυροσβεστικού μηχανισμού αντελήφθησαν το μέγεθος του κινδύνου μετά τις εννέα το πρωί του Σαββάτου και τότε άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού τα πρώτα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ήταν όμως αργά, αφού οι φλόγες είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επεκτάθηκαν προς Μαραθώνα, Καλέτζι, Σταμάτα, Βαρνάβα, Διόνυσο και λίμνη Μαραθώνα.

Η κατάσταση το Σάββατο έγινε πιο τραγική το μεσημέρι, όταν, λόγω του ισχυρού ανέμου, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν ήταν σε θέση να κάνουν ρίψεις νερού. Τα πύρινα μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν, με συνέπεια τα πυροσβεστικά μέσα να μην επαρκούν. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο μηχανισμός πυρόσβεσης αδυνατούσε πλέον, να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι φλόγες έκαιγαν παντού, ενώ οι πολίτες έσπευδαν με ό,τι πυροσβεστικό μέσο διέθεταν και με κίνδυνο για τη ζωή τους, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στο Γραμματικό, από όπου άρχισε η πυρκαγιά που κατάστρεψε τη βορειοανατολική Αττική, οι φλόγες πολιορκούσαν το χωριό έως το απόγευμα του Σαββάτου. Αφού έκαψαν πράσινο των γύρω βουνών κατέβηκαν προς το Άνω Σούλι, καίγοντας πευκόφυτη έκταση, ελαιόδεντρα και σκίνους.

Στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη και για λίγο, οι φλόγες πολιόρκησαν τις πρώτες οικίες του χωριού, στο ύψος της οδού Ραμνούντος. Μετά το Γραμματικό οι φλόγες προχώρησαν προς το Άνω Σούλι και έφτασαν έως τα πρώτα σπίτια του Μαραθώνα, οι κάτοικοι του οποίου έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

Από το Διόνυσο τα ξημερώματα χθες, οι φλόγες έφθασαν στο Ντράφι, την Ανθούσα, την Παλλήνη και σε όλες τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό. Σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ο καπνός από τις περιοχές που καίγονταν είχε καλύψει μία τεράστια έκταση. Ενώ η πυρκαγιές στις ανατολικές περιοχές της Αττικής ήταν σε εξέλιξη, άλλη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή της Χασιάς, η οποία ως αργά ήταν σε εξέλιξη.

6 comments:

  1. "Οι άνθρωποι θα γίνουν φτωχοί αν δεν δείχνουν αγάπη στα δέντρα"

    Κοσμάς ο Αιτωλός, (1714-1779).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλάζει η πολιτική ατζέντα με την συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πάρει το δίπλα οικόπεδο στην Ραφήνα με την μέθοδο της...δίκης σε ανύπαρκτο πρόσωπο που δεν εμφανίστηκε ποτέ να διεκδικήσει το κτήμα του!

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ troktiko.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου φίλε 11:49 πμ
    Δεν θα επιθυμούσα μέσα από το blog μου να γίνεται link προς το ..."προοδευτικό και δημοκρατικό blog των τρωκτικών".
    Είναι θέμα αισθητικής, καταλαβαίνεις.
    Κάνε όσα άλλα link θέλεις, αλλά προς άλλα blogs.
    Το gianniotis blog δεν ασχολείται με θέματα - γρίφους, αλλά ούτε με την ...περίμετρο στήθους της κάθε ... και τα οπίσθια του κάθε ...

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Gianniotis υπάρχει πουθενά on-line ενημέρωση σε τί κατάσταση δηλαδή βρίσκεται κάθε στιγμή το μέτωπο των πυρκαγιών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Μεταρρυθμιστή,
    για on-line στα blogs δεν έπεσε κάτι στην αντίληψή μου.
    Θα το ψάξω όμως λίγο.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κε Γιαννιώτη για το 12,16 σχόλιο που κάνατε. Το τρωκτικό είναι η ηλεκτρονική μορφή της espresso σε μορφή blog. Εκτός από αυτό είναι και επίσημα πλέον το καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.
    Έλενα Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή