Πρόκληση για την Κομισιόν η ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τεμαχισμό της διαδικασίας, με καταρχήν συμφωνία για σύνθετο όνομα που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και δέσμευση για διαπραγματεύσεις σε όλα τα άλλα ζητήματα, φαίνεται ότι προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει άμεσα άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό.
Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ασκούνται διεθνείς πιέσεις προς την ηγεσία της πΓΔΜ να εγκαταλείψει τις πρακτικές αλυτρωτισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί περιβάλλον πρόσφορο για συμβιβασμό, ενώ ενθαρρύνονται οι απευθείας επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην πΓΔΜ Ερ. Φουερέ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες για ανέγερση αγάλματος του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεν συμβάλλουν στη διαδικασία επίλυσης, γιατί "κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση".
Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Φουερέ, αποτελεί σπατάλη σε εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α1 ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται το όνομα της χώρας και όχι η ταυτότητα.
Δήλωσε συγκεκριμένα:
"Η ταυτότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης και οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μιας διαφορετικής ταυτότητας θα έρθει σε σύγκρουση με τις θέσεις της Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι ο στόχος είναι η αλλαγή της ταυτότητας οποιασδήποτε χώρας".
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης της ένωσης γυναικών του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι "το πρόβλημα της ονομασίας θα επιλυθεί, όταν ο γείτονάς μας αρχίσει να μας αντιμετωπίζει ως λαό με δικές του ανάγκες, συναισθήματα, αξιοπρέπεια και πολιτισμό, ως έθνος μακεδονικό, με δική του γλώσσα και εθνική ταυτότητα".
Είπε επίσης ότι αποδέχεται το συμβιβασμό, "όχι όμως με υπαγόρευση προϋποθέσεων και εκβιασμούς".
Υποστηρίζοντας ότι "η ΠΓΔΜ και οι πολίτες της δεν έχουν εδαφικές αξιώσεις έναντι κανενός, δεν θέλουν να κλέψουν την ιστορία κανενός", υπαινίχθηκε ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί ακόμη και την εξαγορά προσώπων, προκειμένου να επιτύχει αυτό που δεν καταφέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ποιός τους σιγοντάρισε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την άρση του εμπάργκου κι αφήνοντας το όνομα για αργότερα δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Την εποχηεκείνη οι Σκοπιανοί ήθελαν χρόνο. Ήθελαν χρόνο για να φέρουν όλα τα Κράτη βόλτα για να τα πείσουν για το όνομα και το πέτυχαν.
Πολλά κράτη νομίζω 130 αναγνώρισαν τα σκόπια ως Μακεδονία.
Και γιατί να μην τα αναγνώριζαν όπως εκείνοι ήθελαν κι επιθυμούσαν; Αν τότε με την άρση του εμπάργκου δεν αφηνόταν το όνομα για ... αργότερα τότε θα είχε λυθει το θέμα.
Κατα συνέπεια .....