Eπίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul, συνοδευόμενος από ομάδα 60 επιχειρηματιών. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βamir Tomi, ενώ υπεγράφησαν νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο.
Στις δηλώσεις του ο Gul τόνισε ότι η Τουρκία "βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αλβανίας", την οποία θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο στη περιοχή.
Η Τουρκία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Αλβανία και επιχειρεί μέσω αυτής διείσδυση στα Βαλκάνια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η αλβανο-τουρκική προσέγγιση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά κοινών θέσεων σε ζήτημα που αφορούν στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως οι κοινές θέσεις στο ζήτημα του Κόσσοβου, η ιστορική αντιπαλότητα με Ελλάδα και Σερβία και οι θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ δύο μουσουλμανικών κρατών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Demirel επισκέφθηκε το 1992 τα Τίρανα για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας που περιελάμβανε οικονομική συνεργασία μέσω τουρκικών επενδύσεων στη χώρα καθώς και υποτροφίες για τις σπουδές Αλβανών αξιωματικών στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας. Με αρωγή της Τουρκίας, τα Τίρανα συμμετείχαν σε συνέδριο κορυφής της Παρευξεινίου Συμφωνίας και κατέστησαν πλήρες μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης.
Το 1993 το Δημοκρατικό Κόμμα του Βerisha ενισχύθηκε οικονομικά από τη τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ciller ενώ ένα χρόνο αργότερα υπεγράφη στην Άγκυρα αμυντική συμφωνία βάσει της οποίας "σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς ανάσχεση όλων των συνεπειών που αυτή θα δημιουργήσει επωφελούμενοι και από τις δυνατότητες που παρέχονται από τους διεθνείς οργανισμούς".
Παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.
Η συνεργασία επεκτάθηκε και στο τομέα της παιδείας με την ίδρυση και λειτουργία του τουρκικού κολλεγίου "Τurgut Ozal" στα Τίρανα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσόβου, η Άγκυρα συμμετείχε στις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών ενώ κατάφερε την αναγνώριση της τουρκικής ως τρίτης επίσημης γλώσσας στην περιοχή.
Το 2000 εγκαινιάστηκε παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Huseyin Kivrikoglu και του υπουργού Άμυνας Sabahattin Cakmakoglu η μεγάλη ναυτική βάση της Πανόρμου, η οποία ολοκληρώθηκε με δαπάνη ύψους $10 εκατ. και τεχνική βοήθεια από τη Τουρκία και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού μεγάλου αριθμού πλοίων, κέντρου εκπαίδευσης και ναυπηγείου, ολοκληρώνοντας έτσι τη στρατηγική προσέγγιση της Αλβανίας.
strategy
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου