Ευρωπαϊκό "χαστούκι" δέχονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η Κομισιόν σχεδιάζει να περιλάβει στα stress tests που αρχίζουν τις επόμενες ημέρες στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και το σενάριο της χρεοκοπίας ευρωπαϊκών κρατών, με πρώτη βεβαίως την Ελλάδα, προκειμένου να μετρήσει την αντοχή τους σε αυτό τον κίνδυνο!
Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε χθες έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα συζητήσουν σε δύο εβδομάδες (12-13 Ιουλίου) οι υπουργοί Οικονομικών των "27", σύμφωνα με το οποίο τα stress tests που αποφασίσθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης να διεξαχθούν άμεσα θα πρέπει:
1. Να επεκταθούν σε περίπου 100 μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο σε ένα δείγμα μίας-δύο τραπεζών κάθε χώρας με τη μεγαλύτερη συστημική σημασία.
2. Να μετρήσουν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια από κινδύνους που συνδέονται με το εθνικό χρέος των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών, με πρώτη την Ελλάδα.
Τα stress tests θα διεξαχθούν με κεντρική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εποπτικών Αρχών (CEBS) και σε κάθε χώρα τους ελέγχους θα διενεργήσει η εθνική εποπτική αρχή, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως τώρα, επικρατούσε η άποψη, ότι καλό θα ήταν να μην μετρηθούν από τους ελέγχους οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων τραπεζών από ενδεχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, καθώς γινόταν η εκτίμηση, ότι ακόμη και μια θεωρητική ανάλυση αυτού του ενδεχομένου θα προκαλούσε ανησυχίες στις αγορές για επικείμενες χρεοκοπίες κρατών.
Όμως, οι αγορές αντέδρασαν δυσμενώς σε αυτή την προοπτική, καθώς, όπως σημείωνε και η MorganStanley σε σχετική της ανάλυση, stress tests που δεν θα μετρούν τις επιπτώσεις ενδεχόμενων χρεοκοπιών κρατών θα είχαν ελάχιστο νόημα για την αγορά αυτή την περίοδο, όπου η κυρίαρχη ανησυχία των επενδυτών αφορά την κρίση υπερχρέωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Αντιδρώντας προφανώς σε αυτές τις ανησυχίες της αγοράς, η Κομισιόν φαίνεται ότι προσανατολίζεται τώρα να μετατρέψει τα stress tests σε πραγματικά σκληρούς ελέγχους, που θα μετρήσουν ακριβώς πόσα κεφάλαια θα χρειασθούν οι τράπεζες ακόμη και στο απίθανο σενάριο χρεοκοπίας κρατών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή η προοπτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της HSBC, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές και οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν υψηλή έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και θα έχουν απώλειες της τάξεως των 22 δις. ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και "κουρέματος" των πιστωτών.
Έτσι, οι τράπεζες θα χρειασθούν μια κεφαλαιακή ενίσχυση μεταξύ 82% και 139% της σημερινής κεφαλαιοποίησής τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά, ανάλογα με το ποσοστό του "κουρέματος", που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 30% και 50%. Οι κυπριακές τράπεζες και η Alpha θα έχουν, πάντως, τις μικρότερες απώλειες, καθώς διατηρούν περιορισμένες θέσεις σε ομόλογα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη η κυβέρνηση και η "τρόικα" έχουν προβλέψει την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και για το σκοπό αυτό συστήνεται τις επόμενες εβδομάδες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με "προίκα" 10 δις. ευρώ για την παροχή κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες που θα βρεθούν σε αδυναμία να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά σε περίπτωση ανάγκης.
banksnews
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
Ο νεοέλληνας και η γοητεία του καναπέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοι είμαστε τελικά οι νεοέλληνες; Η Ελληνική κοινωνία, στην πλειοψηφία της, μερικές δεκαετίες τώρα (ο κάθε ένας με τον τρόπο του), έζησε μέσα σε ένα όνειρο καλοπέρασης, σπατάλης, ωχαδελφισμού, ατομικισμού και πολιτιστικής αποχαύνωσης.
Δεν θα αναφερθώ, για αυτονόητους λόγους, στους φτωχούς καταραμένους των άθλιων μισθών και συντάξεων, που αρκετοί συμπολίτες μας έχουν την ατυχία να παίρνουν.
Πολλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι των Υπουργείων, της Εφορίας, των Πολεοδομιών, των ΔΕΚΟ, των Δήμων, των Νοσοκομείων κλπ δεν ζούνε μόνο από τον μισθό τους, αλλά και από επί πλέον αμοιβές (μίζες, φακελάκια, πλαστές υπερωρίες, αργομισθίες, υπέρογκους μισθούς, συμμετοχές σε επιτροπές μαϊμού και άλλα ανάλογα τυχερά του επαγγέλματος).
Πολλοί από τους δημοσίους υπαλλήλους ποτέ δεν έζησαν πραγματικά από τον τυπικό μισθό τους, αλλά δημιουργήσανε κομποδέματα ασφαλείας από παράπλευρες δραστηριότητες (π.χ. υπάλληλος της πολεοδομίας σε νησί με καταθέσεις 1,5 εκατομμύριο ευρώ).
Στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών πολλοί κέρδισαν παράνομα πολλά χρήματα. (να είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας έχουμε τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού Τζιπ σε όλη την Ευρώπη;).
Σε τι θίγει αυτούς τους νεόπλουτους με τις μεγάλες καταθέσεις η αφαίρεση από τον μισθό τους ή αργότερα από την σύνταξή τους 400 ή 600 ευρώ;
Θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αγκύλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, που από την μία μεριά έχει καταλήξει να είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων των συντεχνιών και από την άλλη να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.
Αλλά και οι ίδιοι οι ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος υπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις όταν π.χ. λαμβάνουν από τα κόμματα εξουσίας τη διαβεβαίωση ότι θα τους κάνουν βουλευτές (και έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα).
Έπειτα είναι και το γεγονός ότι κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι. Συμπολίτευση και σύσσωμη η αντιπολίτευση βράζουν στο ζουμί της παρακμής των ιδεολογιών και κατά συνέπεια και των πολιτικών τους.
Δεν θα παραλείψω να προσθέσω και τον ρόλο των ΜΜΕ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου των εργαζομένων για τον μονόδρομο των μέτρων της κυβέρνησης.
Έτσι έχουμε το περίεργο φαινόμενο να καταδικάζουν όλοι, σε μεγάλα ποσοστά, τα μέτρα και ταυτόχρονα να κινητοποιούνται ελάχιστοι για να αντιδράσουν. Πολλοί πάλι φαίνονται να έχουν δεχθεί τη μοίρα τους και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πεσμένο ηθικό.
Προ ημερών είχα συνομιλία με φίλο που εργάζεται σε Γερμανική Τράπεζα και μου έλεγε ότι σε συζητήσεις στελεχών της τράπεζας εκφράζεται η μεγάλη έκπληξη για τις λίγες και χλιαρές αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων. Πιστεύαμε, λένε, πως θα καιγότανε ο τόπος με πολυήμερες απεργίες και δυναμικές διαδηλώσεις.
Μήπως οι παραπάνω συλλογισμοί δίνουν μία απάντηση για το παράδοξο αυτό;
Η Κ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ 2004 ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ.ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΗ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή