Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αλλαγές με λαθρομετανάστευση

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοθέτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τον νέο τρόπο χορήγησης ασύλου.
Έτσι, θεσπίζεται για αρχή η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα έχει ως βασική της αποστολή την ταχεία εξέταση των αιτημάτων.
Είναι άκρως σημαντική λεπτομέρεια πως η υπηρεσία θα στελεχωθεί με το κατάλληλα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ενώ θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό.
Παράλληλα ιδρύονται ακόμα δύο υπηρεσίες, ή πιο σωστά μία Αρχή και μία υπηρεσία. Η Αρχή Προσφύγων θα εξετάζει τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό, ενώ η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής αναμένεται να καλύψει την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα.
Ο Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι "δικαιώματα έχουν όλοι οι μετανάστες, κι όχι μόνον όσοι έχουν χαρτιά", διευκρινίζοντας όμως άμεσα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι "ανάμεσα σε όλους αυτούς που καταφθάνουν στη χώρα μας, εκείνοι οι οποίοι τελικά θα λαμβάνουν άσυλο είναι οι πρόσφυγες" ενώ δεν ξέχασε να προσθέσει ότι "η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσεως μεταναστών για την Ευρώπη".
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνώρισε ότι οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους υποδοχής και κράτησης δεν είναι οι καλύτερες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν αντέχει οικονομικά να χρηματοδοτήσει τη βελτίωση των υποδομών.
"Έχουμε χώρους κράτησης που πράγματι δεν μας τιμούν, αλλά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στέλιος Μπαμπατζής
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου