Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Σκηνικό εκλογών στήνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών «φέρνουν πολύ κοντά τις εκλογές».
Το άκρως αρνητικό κλίμα που συνάντησε ο Ευ. Βενιζέλος στο Eurogroup στην Πολωνία, με τους εταίρους να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των διαδοχικών εισπρακτικών μέτρων και να απαιτούν «εδώ και τώρα» διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπή δημοσίων δαπανών, οδηγεί σε αναπόφευκτες αποφάσεις τις οποίες «δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση».
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, μιλούν για κάλπες ώστε οι αποφάσεις να περάσουν «στα χέρια» μίας κυβέρνησης συνεργασίας – και, σε κάθε περίπτωση, να φύγει από τα δικά τους η «καυτή πατάτα». Υπέρμαχος των πρόωρων εκλογών εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος – αν κι ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως ότι αυτό που απαιτεί η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα.
Νωρίς το απόγευμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α.Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη και τον ενημέρωσε για τις δυσκολίες στην υλοποίηση των αποφάσεων Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Κατά ορισμένες πληροφορίες δε, του ζήτησε ευθέως να δώσει τη συναίνεσή του σε όλα τα παραπάνω.
Από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει αποτύχει πλήρως (εξηγώντας ανά τομέα τις αιτίες), ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους (έλλειμμα, χρέος) αλλά διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με τη μεθοδολογία για την επίτευξή τους (και «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε»), αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα («δεν μιλά γι΄αυτά ο κ. Παπανδρέου, τα παρακολουθώ κάθε μέρα» είπε αναφερόμενος ιδιαίτερα στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας) και κατέληξε: «Ολα αυτά απαιτούν καθαρές λύσεις και ισχυρές κυβερνήσεις. Οι συγκυβερνήσεις είναι εύθραστες και αδύναμες. Μόνη λύση είναι οι εκλογές».
Με τον τρόπο αυτό απάντησε και στον κ.Βενιζέλο ο οποίος το απόγευμα, μετά το ναυάγιο στο Eurogroup/Ecofin στην Πολωνία, επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά, του μετέφερε τις δυσκολές στην επίτευξη των θετικών, για τη χώρα, αποφάσεων Κορυφής της 21ης Ιουλίου και, κατά τις πληροφορίες, ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

1 comments:

  1. Ενα είναι σίγουρο. Εκλογές δεν γίνονται εάν δεν εξαντλήσει την τετραετία. Μόλις γλύψουμε χώμα με τις περικοπες μισθών, συντάξεων και επικουρικών και, βγουν τα σπίτια μας σε πληστηριασμό από τα χρέη που θα κάνουμε , τότε θα φύγει μόνος του μια μέρα χωρίς εκλογές και, μην τον είδατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή