Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

"ΟΧΙ" Σαμαρά στο τελεσίγραφο του Όλι Ρεν.!

Ηχηρό «όχι» Σαμαρά στην ...εντολή του επιτρόπου Ολι Ρεν να βάλει και τη δική του υπογραφή σε δήλωση δέσμευσης ότι θα επικυρώσει όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Εχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει "αναπόφευκτη" η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω...σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία».
Το μπραντ ντε φερ με τον Ολι Ρεν συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Ο επίτροπος επέμενε ότι χωρίς υπογραφή δεν πέφτει 6η δόση, ενώ η Συγγρού επέμενε στα περί εθνικής αξιοπρέπειας. Είναι σαφές, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πληρώνει» τη σκληρή αντιμνημονιακή στρατηγική του, αλλά και τα ήξεις αφήξεις του ως προς τη συμφωνία και το ποια μέτρα θα εφαρμόσει ή θα ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς προέταξε την εθνική αξιοπρέπεια διότι ήθελε να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός ότι οι υπαναχωρήσεις του έχουν και τα όριά τους.
  1. Εκλεισε το μάτι στη λαϊκή Δεξιά που έχει ξεσηκωθεί κατά της συμφωνίας για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με το ΠΑΣΟΚ και δεν θα του συγχωρούσε να γίνει και «δηλωσίας» στην Ε.Ε.
  2. Προειδοποίησε όμως και τους δανειστές ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα ταυτιστεί με την αναξιοπιστία της απερχόμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, πολύ περισσότερο που ο Ολι Ρεν δικαιολογεί την ανάγκη της γραπτής δέσμευσης με το επιχείρημα ότι «η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί». «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα απολογηθεί για την αυτοκτονική συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου, η θέση του ήταν ξεκάθαρη κατά του δημοψηφίσματος από την πρώτη στιγμή» τόνισε. «Είχε ξεκινήσει ανένδοτο».
  3. Η συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών για τη νέα κυβέρνηση -με τη δέσμευση να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση- έγινε υπό τον Κάρολο Παπούλια και αναφέρεται ρητά η δέσμευση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Ηταν μια κορυφαία διαδικασία και δεν μπορούν οι δανειστές να κάνουν ότι δεν υπάρχει», τόνισε σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ολι Ρεν, αν και εξέφρασε την ικανοποίηση του Ecofin για την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι, όταν συσταθεί, θα πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως ότι θα επικυρώσει όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί, όταν η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίσει πλήρως ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη χώρα.
Μόλις πληροφορήθηκε το «όχι» Σαμαρά, ο Ολι Ρεν απάντησε: «Στο πλαίσιο αυτό οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την έκτη δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης».
Αρπαξε και πάλι το γάντι η Συγγρού. «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.
Θυμίζουμε ότι στις 3/11/2011, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει για τη δανειακή σύμβαση:
«Είπα ότι θα δεχθώ αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί στις 27 Οκτωβρίου: το κούρεμα κατά 50% στα ιδιωτικά ομόλογα του ελληνικού κράτους και με επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή τα συμπεράσματα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Που χθες η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και η κ. Λαγκάρντ είπαν πως είναι προϋπόθεση για την 6η δόση. Δέχομαι ακόμα πλήρως τη δέσμευση της Ελλάδας στην εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως τα δεχόμουν πάντοτε. Αλλά όχι όσα μέτρα έχουν ήδη αποτύχει. Αυτά ασφαλώς και θα προσπαθήσω να τα αλλάξω. Δεν θα τα αλλάξω μονομερώς! Αλλά από τη στιγμή που δεν δουλεύουν, ασφαλώς και δικαιούμαι να προσπαθήσω να τα αλλάξω».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου