Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βαφτίζουν "ενιαίο φόρο" χαράτσι & ΦΑΠ μαζί!

Μόνον στο όνομα θα είναι "ενιαίος" τελικά -εάν και εφόσον συμφωνήσει και η Τρόικα- ο νέος φόρος στα ακίνητα, αφού ουσιαστικά θα γίνει φόρος-λάστιχο («όλα σε ένα») για να χωρέσει μια παραλλαγμένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και τον ΦΑΠ του 2013 που  υποτίθεται πως δε θα εισπράττονταν φέτος επειδή θα καταργούνταν.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προσβλέπει και σε «υπερ-έσοδα» που θα... καλύψουν «μαύρες τρύπες» όχι μόνο από φοροελαφρύνσεις έναντι του γνωστού ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και διάφορες άλλες πηγές εσόδων που δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα ως τώρα στο δημόσιο.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο πάντως, για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα γράφουν πλέον «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί για «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» αλλά ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν (όσους έχουν εξοχικά εκτός σχεδίου, ιδιώτες που μισθώνουν ακίνητα στο δημόσιο κλπ)..

Για τα υπόλοιπα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι φορολογηθούν όπως με τον ΦΑΠ του 2012. Για το 2013 όμως το εκκαθαριστικό δεν θα αναγράφει «ΦΑΠ» αλλά «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» για το άθροισμα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Παραμένει αμφίβολο αν θα ισχύσει για αυτά τα «μη ρευματοδοτούμενα» ακίνητα και άλλος επιπλέον «ενιαίος» φόρος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ήδη από χθες το βράδυ ότι «θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια», υπονοώντας εμμέσως ότι αυτό μπορεί να μην καταστεί εφικτό από φέτος, για τους ίδιους λόγους που δεν μπορούσε επί δύο και πλέον μήνες να συμφωνηθεί από τα κόμματα πώς θα προσδιοριστεί ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτά (πχ ανά τετραγωνικό, χαμηλή εφάπαξ εισφορά κλπ). Αν όμως βρεθεί λύση, είτε για τα αγροτεμάχια, είτε για τα κενά διαμερίσματα και τις οικοδομές, αυτή θα ισχύσει είτε εναλλακτικά με το μετονομαζόμενο σε «Ενιαίο Φόρο» ΦΑΠ, είτε και αθροιστικά!

Αν συμβεί αυτό πάντως, ο Ενιαίος Φόρος θα φορολογεί με δύο ή και τρεις τρόπους τα ίδια ακίνητα, δηλαδή και ως άθροισμα περιουσίας σαν τον ΦΑΠ, αλλά και τα καθένα ξεχωριστά όπως το ΕΕΤΗΔΕ.

Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως:
  • Θα επιβληθεί μια παραλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ σε όσα ακίνητα ρευματοδοτούνται.
  • Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος για ό,τι ηλεκτροδοτείται, όπως το ΕΕΤΗΔΕ.
  • Για άλλες κατηγορίες ακινήτων όπως πχ «κλειστά» διαμερίσματα, οικοδομές ή αγροτεμάχια κλπ ο φόρος θα υπολογίζεται διαφορετικά (όπως ο ΦΑΠ) και θα εισπράττεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Από το 2014 πάντως θα πρέπει είναι ενιαίος και ο μηχανισμός, ώστε να εισπράττεται ο φόρος για όλα τα ακίνητα μέσω των ΔΟΥ.
  • Η κλίμακα του ΕΕΤΗΔΕ αλλάζει ώστε, ως νέος «Ενιαίος Φόρος», να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ή 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Θα μπει ένας πιο χαμηλός κατώτατος ή ενδιάμεσος συντελεστής υπολογισμού του φόρου, που για το ΕΕΤΗΔΕ ξεκινούσε από 3 και έφτανε στο 5 για χαμηλής τιμής ζώνης περιοχές.
  • Ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι θα μείνουν πιθανότατα εντελώς αφορολόγητοι, αν κατέχουν ένα απλό διαμέρισμα πχ 80-120 τμ.
Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών:
  • Η Τρόικα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο για έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος, σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ, θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
  • η απώλεια αυτή στα έσοδα, η οποία εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.
  • Από αυτά υπολογίζεται να καλυφθούν περίπου τα 140 εκατ. με τρεις τρόπους:
1. ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εκτός σχεδίου (εξοχικά κλπ), τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή (3), θα φορολογούνται στο εξής με βάση το μέσο όρο των τιμών ζώνης των δήμων στην περιφέρεια όπου ανήκουν, δηλαδή με 4-5 και αυτό θα σημάνει μια επιβάρυνση της τάξεως των 50-150 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.
2. θα πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν στο δημόσιο, χωρίς ως τώρα να εισπράττει το Ειδικό Τέλος. Αυτοί είναι όμως λιγοστοί, καθώς τα περισσότερα μεγάλα ακίνητα όπου στεγάζεται το δημόσιο ανήκουν συνήθως σε Ασφαλιστικά Ταμεία που εξαιρούνται από το φόρο.
3. θα καταργηθούν όποιες εξαιρέσεις ή απαλλαγές από ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ υπάρχουν σήμερα για διάφορα ακίνητα και τις οποίες παρείχαν οι δήμοι.

Συνολικά έτσι, με το «μεταλλαγμένο» ΕΕΤΗΔΕ το δημόσιο μπορεί να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, και από το αντίστοιχο ΦΑΠ του 2013, άλλα 300-400 εκατ. ευρώ. Έτσι τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα φτάνουν και στα 2,6-2,7 δισ. ευρώ που, μαζί με άλλα 500-600 εκατ. ευρώ από πληρωμές "παλαιών" ΦΑΠ και άλλα 500 εκατ. από ο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που εισπράχτηκε φέτος (2010-2012), μπορούν να εκτινάξουν τα κρατικά έσοδα πολύ πάνω και από τα 3,2 δισ. που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο για το 2013 από φόρους ακινήτων.

1 comments:

  1. Mπορούμε να καταργήσουμε στην πράξη τον τρόπο πληρωμής για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
    Μην πληρώνετε όπως και εγώ το χαράτσι αλλά μόνο το ρεύμα.
    Μετά από έναν περίπου χρόνο θα πληρωθεί στην εφορία πάλι με δόσεις.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ

    Πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή