Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη της Ελλάδας και διαμηνύει ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει, τα στοιχεία της Κομισιόν έρχονται να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς της και είναι πράγματι αποκαρδιωτικά.
Από το 2008 που ξεκίνησε ο οικονομικός «κατήφορος» στην Ελλάδα και μέχρι το 2013, όχι μόνο έχουν κλείσει 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά έχουν μειωθεί στο 1/3 οι θέσεις εργασίας και η προστιθέμενη...
παραγόμενη αξία. Και αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την οικονομική καταστροφή, αφορούν μόνο ένα κλάδο: των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
παραγόμενη αξία. Και αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την οικονομική καταστροφή, αφορούν μόνο ένα κλάδο: των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
Τα στοιχεία για την κατάσταση στις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SBA Facts) που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στην Νάπολη της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000, καθώς σχεδόν 1 στις 4 μικρομεσαίες που υπήρχαν το 2008 έκλεισε. Παράλληλα αναμένεται να πέσει η συνολική απασχόληση κατά 106.000 θέσεις και να κλείσουν ακόμα 40.000 επιχειρήσεις.
Η χώρα μας κατατάσσεται στη χειρότερη θέση έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους επιμέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME Test), ενώ αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών.
Στην Ευρώπη διαπιστώνεται ανάκαμψη στον κλάδο των μικρομεσαίων, η οποία ωστόσο «είναι άνισα κατανεμημένη και δεν ακολουθεί σταθερή τροχιά. Οι προοπτικές στην Ευρώπη για τους μικρομεσαίους είναι αρκετά ασταθείς παρόλο που ο εξαγωγικός τομέας αναπτύχθηκε σημαντικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της ανάπτυξης καθώς η πλειονότητά τους δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, ενώ παράλληλα η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχουν επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των μικρομεσαίων. Βάσει της έκθεσης διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δύο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις Βορρά - Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου