Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο φράχτης

Έναν μήνα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία – τις 15 Οκτωβρίου – ολοκληρώθηκε χτές η κατασκευή του φράχτη στην Ουγγαρία. Ο λόγος για την επίσπευση της κατασκευής αυτού του φράχτη δεν ήταν άλλος παρά η ένταση των μεταναστευτικών ροών μέσω κεντρικής Ευρώπης, προς τις πλούσιες χώρες του Βορρά και κυρίως την Σουηδία και την Γερμανία.

Και ειδικά αυτές τις χώρες, γιατί οι “πρόσφυγες” που έχουν διανύσει όλη την Ευρώπη για να φτάσουν εκεί, δεν προτιμούν παραδείγματος χάριν την Δανία, γιατί θεωρούν ότι το επίδομα το οποίο θα παίρνουν εκεί είναι... πολύ μικρό. Όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα, όπως αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ χθες. Τα μόλις 700 ευρώ του προσφυγικού επιδόματος και τα νέα αυστηρά κριτήρια για την παροχή μόνιμης άδειας παραμονής στη χώρα, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τι συνέβη στη Δανία; Πρόσφυγες αρνήθηκαν το άσυλο, διότι τα... χρήματα που τους πρόσφεραν, το επίδομα δηλαδή, ήταν μικρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Αλλά ας μην μείνουμε σε αυτή την ιστορία. Και ας δούμε τι περαιτέρω κάνει η Ουγγαρία. Μετά λοιπόν την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Σερβία, η χώρα του Βίκτωρος Ορμπάν, αποφάσισε την επέκτασή του και στα σύνορα με την Ρουμανία. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ψήφισε και έναν νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 ετών σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στη χώρα. Εάν η πράξη συνοδεύεται και από υλικές ζημίες, όπως π.χ. κόψιμο του σιδερένιου φράχτη, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης. Εναλλακτικά ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα της απέλασης του παραβάτη εντός ολίγων ημερών.

«Αρχίζουμε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ζόλταν Κόβατς, κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα σταματήσουμε τη ροή παράτυπων μεταναστών στα ‘πράσινα σύνορα’». Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, οι πρόσφυγες μπορούν να αιτηθούν άσυλο στη Ουγγαρία, εάν όμως έρχονται από τη Σερβία και δεν έχουν κάνει εκεί σχετική αίτηση εκεί, τότε θα απωθούνται στη Σερβία, την οποία η Ουγγαρία έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα. Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε στους συνοριοφύλακες ότι με τις υπηρεσίες τους προστατεύουν «τη δυτική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και την πολιτιστική ταυτότητα της Ουγγαρίας», επαναλαμβάνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι «οικονομικοί μετανάστες.

Ο Ορμπάν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην Ευρώπη που μιλά την γλώσσα της αλήθειας και με ειλικρίνεια απευθύνεται στον λαό του. Πολύ πιο πολύ από την Άντζελα Μέρκελ παραδείγματος χάριν που από την μία θέλει να πείσει τους πάντες ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει τον μεγάλο όγκο των προσφύγων και από την άλλη κλείνει τα σύνορά της με την Αυστρία και επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, καταργώντας – προσωρινά- την συνθήκη Σένγκεν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου