Και τώρα πώς λύνεται ο γόρδιος δεσμός ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ; Το ερώτημα αυτό απασχολεί −μετά από μεγάλο διάστημα− τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη σύλληψη του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, και του γενικού διευθυντή του ομίλου, Παναγιώτη Τζένου. Πρωταγωνιστής της καταδρομικής επιχείρησης της αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας −και της σύλληψης του κ. Τζένου την ώρα που εργάζονταν οι δημοσιογράφοι− ήταν ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με μήνυση του οποίου στήθηκε η όλη επιχείρηση. Αν και κατέπεσε η κατηγορία του εκβιασμού εις βάρος του κ. Καμμένου, οι δύο δημοσιογράφοι κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στο δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο.
Το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου πήρε στη συνέχεια μεγάλες διαστάσεις, καθώς συμπτωματικά ένα 24ωρο μετά συρόταν στα δικαστήρια και ο σκιτσογράφος κ. Πετρουλάκης, με τον υπουργό να απαιτεί 2 εκατ. ευρώ για ένα δημοσίευμα που στην ουσία επεσήμανε την «ώσμωση» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα χρόνια της κοινής τους διακυβέρνησης από τον χειμώνα 2015 μέχρι σήμερα.
Παρά τη σιγή ιχθύος που τηρήθηκε από το Μαξίμου −και τις όποιες δηλώσεις να δίνουν στήριξη στον κ. Καμμένο− φαίνεται ότι οι υπόγειοι κραδασμοί από την υπόθεση ήταν μεγάλοι. Στην κυβέρνηση αρκετοί υπουργοί αιφνιδιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης ενώ ακόμα και στελέχη του Μαξίμου δήλωναν άγνοια τις πρώτες ώρες της επιχείρησης στα «Παραπολιτικά».
Στο παρασκήνιο, οι μεγάλες διαστάσεις που πήραν οι αντιδράσεις προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων που για μια ακόμη φορά δεν εκδηλώθηκαν δημόσια. Ωστόσο, επιτελείς του πρωθυπουργού διατύπωναν τη μεγάλη ανησυχία τους για τις μεθόδους που μετέρχεται ο κ. Καμμένος υλοποιώντας τη δική του προσωπική ατζέντα. Η συζήτηση για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η συμπόρευση επανήλθε, μαζί όμως και η διαπίστωση ότι η «ώσμωση» των δύο κομμάτων έχει οδηγήσει τη συνύπαρξή τους σε μη αντιστρεπτή πορεία.
Επιτελείς της κυβέρνησης διεμήνυαν τα τελευταία 24ωρα ότι τέτοιες μέθοδοι δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια και πως ο πρωθυπουργός δυσφόρησε από την πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας... Την ίδια ώρα η αναζωπύρωση των σεναρίων για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές −με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή− ερμηνευόταν όχι μόνο ως απόπειρα να μπει φραγμός στην επάνοδο της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, αλλά και ως άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι −με τη μείωση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή− για ενδεχόμενη αναδιάταξη των συμμαχιών με απαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο, η άρνηση τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του κ. Θεοδωράκη να συμπράξουν στο εκλογικό σενάριο −λίγους μήνες μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου για τις μεθεπόμενες εκλογές− καταδεικνύει και το μεγάλο βαθμό δυσκολίας για «απεξάρτηση» από τους ΑΝΕΛ και την αναδιάταξη των συμμαχιών σε «προοδευτική» κατεύθυνση. «Φάρμακο» για τη «απεξάρτηση» από τους ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να υπάρχει...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου