Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Εκλογικά σενάρια: Πραγματικότητα ή μύθος;

«Θα έχουμε εκλογές;» Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στα χείλη των Ελλήνων και μάλλον όχι άδικα. Μολονότι, το Μέγαρο Μαξίμου αφορίζει τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τα δεδομένα δείχνουν κάτι τελείως διαφορετικό.

Για παράδειγμα, στην ελληνική πραγματικότητα όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκινά περιοδείες στην επαρχία, σημαίνει ότι οι κάλπες δεν βρίσκονται μακριά. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πραγματοποιήσει την τρίτη του κατά σειράν επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός μέσα στον Ιανουάριο σχεδιάζει να βρεθεί και σε άλλα σημεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, όσο η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει στον αέρα και το ταμείο αδειάζει, τόσο θα τροφοδοτούνται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Τα χρήματα, δίχως η χώρα μας να πάρει μια νέα δόση από τους εταίρους θα τελειώσουν περί το καλοκαίρι, και ως εκ τούτου στοιχειοθετείται εκ των πραγμάτων μια δύσκολη κατάσταση για τον κ. Τσίπρα, θυμίζοντας εποχές «περήφανης διαπραγμάτευσης»! Όμως αυτή την φορά οι συνθήκες είναι διαφορετικές και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να πετάξει την καυτή πατάτα στον επόμενο.

Ένα τρίτο δεδομένο, αποτελεί η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαμοιράσει τα έσοδα του ελληνικού κράτους (από φόρους βεβαίως βεβαίως) στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Αν και προφανώς ουδείς θα μπορούσε να διαφωνήσει με την ανάγκη να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι των Ελλήνων, σίγουρα η παροχολογία οδηγεί σε μια και μόνο σκέψη: εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μπαγκέτα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, με τα περιθώρια και τις επιλογές, όσο περνάει ο χρόνος, να λιγοστεύουν. Όλα φαίνεται ότι εξαρτώνται από την δεύτερη αξιολόγηση, το κλείσιμο ή μη της οποίας θα φέρει εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο κοινοβουλευτικός Γολγοθάς και το… ατύχημα

Εξελίξεις, βέβαια, μπορούν να προκληθούν και από την αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω φυσικά της ελληνικής Βουλής. Προς στιγμήν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται το μεσοπρόθεσμο, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως νέες δυσκολίες για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι «153», άλλωστε, σίγουρα δεν αποτελούν ένα αριθμό που κανείς μπορεί να θεωρήσει ότι θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, μολονότι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πλειοψηφία είναι «μπετόν».

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται έτοιμη να πιέσει, μέσω της Βουλής, τον Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει τα ηνία της χώρας, «όσο τον δυνατόν γρηγορότερα». Τα πεπραγμένα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελούν ένα όπλο στα χέρια τους, την στιγμή που τα «χειρότερα έρχονται». Εξάλλου, αυτά που η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η πλειοψηφία υπερψήφισε θα εμφανιστούν στα πορτοφόλια των Ελλήνων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ κάποιοι φόροι (π.χ. τσιγάρα, καφές, βενζίνη, κλπ.) ήδη έχουν επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Υπό αυτά τα δεδομένα, όσοι –κυρίως από την αντιπολίτευση- εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι αρκετά κοντά, δεν θα πρέπει να θεωρούνται εκτός πραγματικότητας, αφού πολλές φορές όσο κι αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός διακηρύσσει τα περί τετραετίας η σκληρή (μνημονιακή) πραγματικότητα τον οδηγεί στην πόρτα της εξόδου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου