Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Μπούμερανγκ η προπαγάνδα

Πέρασαν αρκετές ημέρες. Την προηγούμενη Δευτέρα και ουσιαστικά την ώρα που είχε συντελεστεί η τραγωδία ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί έκαναν πως δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί. Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε διάγγελμα λέγοντας πως «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί». Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Την Πέμπτη και ενώ ήδη οι κοινωνικές αντιδράσεις είχαν φουντώσει εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος στο Μάτι, ο οποίος έριξε τις ευθύνες για την τραγωδία στους κατοίκους της περιοχής. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μια συνέντευξη Tύπου που δεν θα ξεχάσει κανείς όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι Τόσκας και Τζανακόπουλος προκλητικά ισχυρίστηκαν πως όσο κι αν ψάξουν δεν μπορούν να βρουν λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς και δήλωσαν πως δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση.

Η προπαγάνδα γύρισε μπούμερανγκ στο Μαξίμου. Ετσι, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συγκαλέσει… έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί, αφού δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη», χωρίς όμως να ζητάει ούτε μια συγγνώμη, στη συνέχεια αποποιήθηκε ουσιαστικά κάθε ευθύνη ρίχνοντας το φταίξιμο στον άνεμο, στα αυθαίρετα και στα «σκοτεινά κέντρα» που τον… πολεμούν.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο ήταν συγκλονιστικές. Στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονταν στο Μάτι την ώρα της καταστροφής απέδειξαν πως ήταν γνωστό πως υπήρχαν νεκροί το βράδυ της Δευτέρας που το Μαξίμου έστηνε… σόου στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Πέρασαν αρκετές ημέρες. Και μη μου πείτε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον μαρτυρικό τόπο. Είχε πάρα πολύ χρόνο. Απλά δεν ήθελε να εκτεθεί. Νόμιζε πως με επικοινωνιακά τερτίπια θα ξεπερνούσε αυτή τη βαριά τραγωδία. Χθες το πρωί αναγκάστηκε να πάει στο Μάτι! Στα… κρυφά. Ποιος; Ο πολιτικός τον οποίο ακολουθούν κάμερες όπου κι αν σταθεί, όπου κι αν βρεθεί.

Βλέπετε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλάει για «επιτυχημένη» διαχείριση της πυρκαγιάς, το Μαξίμου γνωρίζει πως δεν θα μπορέσει να φτιάξει το κλασικό προπαγανδιστικό σποτάκι «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πως για το άδικο που δυστυχώς έγινε πράξη η κυβέρνηση φέρει βαριές πολιτικές ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο Μαξίμου έχει υιοθετήσει μια συγκεκριμένη τακτική. Ο,τι «καλό» συμβαίνει το έχει πετύχει ο ίδιος και οι σύντροφοί του. Ο,τι «κακό» συμβαίνει το έχουν κάνει αυτοί που θέλουν να τον ρίξουν από την εξουσία. Θα έπρεπε να γνωρίζει πάντως πως σε όλες τις χώρες οι πολίτες κρίνουν τις κυβερνήσεις από τον τρόπο που χειρίζονται το «κακό», γιατί στην ουσία αυτή είναι και η υποχρέωσή τους. Στο Μαξίμου τα έχουν μπερδέψει. Με προπαγάνδα μπορείς να διαχειριστείς τα μνημόνια, ακόμη και τα εθνικά θέματα, δεν μπορείς όμως να παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο δεκάδες νεκρούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου