Αυτό που συνέβη με την κακοκαιρία Daniel στη Μαγνησία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα και είναι από τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος τη μανία της φύσης.
Με 400 έως και 700 τόνους βροχής ανά στρέμμα, ούτε λεκάνες απορροής με διάμετρο 10 μέτρων δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη συμφορά. Οι πολίτες πάντα πρέπει να... γκρινιάζουμε γιατί δεν έχουμε έξω από την πόρτα μας δέκα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά πρέπει κάπου να ξεχωρίσουμε το εφικτό και το ιδανικό, σε σχέση με το ακατόρθωτο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και όλων των κυβερνήσεων παγκοσμίως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν δημόσιοι πόροι δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η θωράκιση υποδομών και περιουσιών είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Ακόμη και αν γίνουν, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες δεκαετίες, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για περιβαλλοντικούς λόγους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μανία της φύσης σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι πολύ πιο μπροστά ακόμη και από τους πλέον προωθημένους σχεδιασμούς, τα μέσα και τις υποδομές. Στον Καναδά, σε μια χώρα πρότυπο, επί 3 μήνες καίγονταν τεράστιες εκτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, ενώ ένα ολόκληρο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης έγινε... κατάμαυρο, στέλνοντας στον θάνατο πολλούς ανθρώπους. Τα λόγια περισσεύουν και το μέλλον, δυστυχώς, μας επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο νομός Έβρου μετά την επί 15 ημέρες πυρκαγιά που έκαιγε το δάσος της Δαδιάς, θυμίζει κρανίου τόπο. Όσο προετοιμασμένο και αν είναι το Κράτος, πάντα τα φυσικά φαινόμενα θα είναι πιο ισχυρά και θα κάνουν τη ζημιά τους. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να ξέρουμε πώς θα αντιδρούμε στις ακραίες συνθήκες. Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι γι αυτά που είναι σίγουρο ότι θα βιώσουμε... Αυτή είναι η αλήθεια για τον... κακό μας τον καιρό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου