Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Μας εμπαίζουν και οι ...Αλβανοί!!!


Αλβανικά ..."παιχνίδια" με τις
πινακίδες οδικής σήμανσης!!!
Μόνο αλβανόγλωσση και παραποιημένη η οδική σήμανση...

Σε εξέλιξη βρίσκεται ξανά αυτές τις ημέρες στην Βόρειο Ήπειρο το «παιχνίδι» του Αλβανικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τις πινακίδες.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.
Και επειδή το νόμισμα έχει δύο όψεις, η άλλη όψη είναι η ταλαιπωρία Βορειοηπειρωτών από διάφορες Ελληνικές υπηρεσίες, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «Αλβανούς»!
Ειδικότερα, την στιγμή που ο Δήμαρχος Χιμάρας και Πρόεδρος της Μειονοτικής Οργάνωσης «Ομόνοια» Βασ. Μπολάνος σέρνεται ακόμη στα δικαστήρια, γιατί αφαίρεσε τις Αλβανόγλωσσες πινακίδες από την περιοχή του και ζήτησε να είναι τρίγλωσσες (στα Αλβανικά, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά), η εθνική οδός από την Κακαβιά ως το Αργυρόκαστρο έχει κατακλειστεί από Αλβανόγλωσσες αντιαισθητικές πινακίδες.
Οι πινακίδες αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, τοποθετήθηκαν προκειμένου να ενημερώνεται ο ταξιδιώτης για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Ορθόδοξα μνημεία της περιοχής.
Στελέχη, όμως, της Ελληνικής Μειονότητας, επισημαίνουν ότι αυτός ο τρόπος προβολής του πολιτιστικού θησαυρού «προσβάλλει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».
Διευκρινίζουν ότι δεν είναι δυνατόν η Παναγία να αναφέρεται στα Αλβανικά ως «αγία Μαρία», ο άγιος Νικόλαος ως «άγιος Κόλια», η Μεταμόρφωση του Σωτήρα ως «Παραμόρφωση του Σωτήρα» κ.λπ.
Ακόμη, αναφέρουν, ότι ενώ το Αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην πράξη θέλει να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου, θεωρητικά εμφανίζεται να φροντίζει για την ανάδειξη του πολιτισμού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην Μειονοτική περιοχή.
Όμως, όπως υποστηρίζεται από κύκλους της «Ομόνοιας», «πρόκειται για συμπεριφορά στρουθοκαμήλου, αφού δεν γίνεται σεβαστό το κυριότερο και χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των Μειονοτικών, η Ελληνική τους γλώσσα, και οι πινακίδες είναι γραμμένες στα Αλβανικά. Και μάλιστα όταν οι επίσημες στατιστικές του ίδιου υπουργείου δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών στη Νότια Αλβανία είναι Έλληνες, ενώ οι Γερμανοί επισκέπτες έρχονται δεύτεροι με μεγάλη διαφορά».
Το Αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όφειλε να κάνει συμμέτοχους στην προβολή της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς τους Βορειοηπειρώτες, τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ορθόδοξες ενορίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου