Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Νίκη κατά κράτος για τον νόμο - πλαίσιο σε πείσμα των επικριτών του.!


Ο Ν. 3549/2007 υπό τον τίτλο "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων", που ψηφίστηκε επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου και πολεμήθηκε σφόδρα, κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει η ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, με την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει - και η οποία απορρίφθηκε - επεδίωκαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου και αφορούσε στη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ και, ειδικότερα, στην πρόβλεψη για συγκρότησή τους κατά το 1/3 από μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ (εξωτερικοί εκλέκτορες).
Με την απόφαση του Σ.τ.Ε. (32/2009) απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αιτούντων, τόσο οι τυπικοί (υπέρβαση εξουσιοδότησης νόμου) όσο και οι ουσιαστικοί (αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης νόμου).
"...Έστω και εκ των υστέρων, δικαιώνονται οι επιλογές της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν αντισυνταγματικότητα του νόμου - πλαισίου..." τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου.
Ειδικότερα, στον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα εξωτερικών εκλεκτόρων αντίκειται στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δέχθηκε ότι η συμμετοχή αυτή όχι μόνο δεν αποκλείεται από την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ αλλά, περαιτέρω, ότι "...ενισχύει τη συνεργασία και την επιστημονική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ΑΕΙ της χώρας και το διάλογο του διδακτικού και ερευνητικού τους προσωπικού, ο οποίος προάγει την επιστήμη...", καθώς και ότι η επιλογή των εξωτερικών εκλεκτόρων "...γίνεται κατ’ εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων, με σκοπό τη διασφάλιση αυξημένων εγγυήσεων αμεροληψίας και αξιοκρατικής επιλογής..."

1 comments:

  1. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, εκτός των άλλων, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία του νέου νόμου πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ.

    1) Η Νέα Δημοκρατία, με τον συγκεκριμένο Νόμο έβαλε ΦΡΕΝΟ στον παραλογισμό που υπήρχε με τους κομματικούς εκλέκτορες των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίοι έβρισκαν χώρο να "διαπλεχθούν".

    Και αυτό την στιγμή που η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις φοιτητικές εκλογές εδώ και πάνω από μια 20ετία.

    Άρα ΚΑΙ ΕΔΩ η Νέα Δημοκρατία προέταξε το γενικότερο συμφέρων από το κομματικό συμφέρων υιοθετώντας την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ψήφο των φοιτητών και όχι μόνο των κομματικών εκλεκτόρων όπως είχε επιβάλει ο προηγούμενος νόμος του ΠΑΣΟΚ.

    2) Η Νέα Δημοκρατία, θεσμοθετώντας τους εξωτερικούς εκλέκτορες, δείχνει ξεκάθαρα την διάθεση της να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα τόσο της οικογενειοκρατίας, όσο και των κλειστών καθηγητικών λόμπι. Ένα φαινόμενο που επίσης είχε ενισχυθεί από τον παλαιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή