Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Οι «χορηγοί» του Μητσοτάκη έχουν χαράξει πορεία... Τιτανικού


Ο πρωταγωνιστικός ρόλος Μητσοτάκη στα ευρωπαϊκά δρώμενα ενισχύει περαιτέρω την πολιτική κυριαρχία του, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ενώ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κινούνται με... συντεταγμένες που θυμίζουν την πορεία του Τιτανικού!

Ο Κασσελάκης (έως τις 23:59:59 της προσεχούς Κυριακής πρέπει να καταθέσει το πόθεν έσχες του...) έκλεισε χθες το καθημερινό φύλλο της "Αυγής", αφού είχε φροντίσει να προετοιμάσει αναλόγως το περιβάλλον από τη Δευτέρα. Από το Σικάγο όπου βρίσκεται δημοσιοποίησε το μανιφέστο του και έριξε την "πιστολιά" περί "μαύρου χρήματος" επί προεδρίας Τσίπρα μέσα στο κόμμα.

Το κλείσιμο του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται τυχαία στο προσκήνιο. Δεν είναι τα 500 φύλλα που καθιστούσαν την εφημερίδα εδώ και πολλά χρόνια μη βιώσιμη, αλλά κυρίως ότι ο Κασσελάκης... τσατίστηκε γιατί τα... συμφέροντα δίνουν υψηλότερο ποσοστό στον Τσίπρα ως επικεφαλής μιας κοινής κεντροαριστερής συσπείρωσης και όχι αυτόν. "Κερασάκι στην τούρτα" αποτέλεσαν οι επιθέσεις του πρώην λογογράφου και συμβούλου επικοινωνίας του Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, ο οποίος καθημερινά από την "Αυγή" εξαπολύει "δηλητηριώδη βέλη" κατά του... αδιαμφισβήτητου αρχηγού Στέφανου!

Ο Κασσελάκης θέλησε να... δικαιολογήσει το κλείσιμο της "Αυγής" έχοντας προαναγγείλει ότι ο... δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πάρε-δώσε με "μαύρο χρήμα". Δήλωσε ότι βρήκε οικονομικό χάος στο κόμμα με απλήρωτους προμηθευτές και... πληρωμένα "πιστόλια" της... υπόγας! Έτσι, το κλείσιμο της "Αυγής" σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Τσίπρα για έναν ΣΥΡΙΖΑ όπου οριστικά και... αμετάκλητα ανήκει στον Κασσελάκη. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετρήσει τις αντιδράσεις και κυρίως δεν ξέρουμε αν έχει Plan B, για να διαχειριστεί ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας με αφορμή μια κίνηση, την οποία οι... σύντροφοι του παρομοιάζουν με το λουκέτο που έβαλε η Χούντα στην ιστορική εφημερίδα!

Ο Κασσελάκης, δείχνει αποφασισμένος να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό κόμμα, θα "φάει" κόσμο και κοσμάκη στο πλαίσιο και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, καθώς έχει μειωθεί κάθετα και το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης, λόγω υποχώρησης των ποσοστών στις περυσινές εθνικές εκλογές. Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει Τσίπρας... τέλος! Αυτή η... σειρά τελείωσε. Τώρα, πάμε για νέες... επιθεωρήσεις! Ο Κασσελάκης νιώθει κυρίαρχος, ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, βρίσκονται ουσιαστικά ένα βήμα πριν την έξοδο ή την πλήρη αποστασιοποίηση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες... εκκαθαρίσεις.

Με βάση τα παραπάνω, με αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τον Κασσελάκη, δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, άρα δεν υπάρχει και υποψήφιος "μνηστήρας" Τσίπρας, που θα μπορούσε να... ενώσει την Κεντροαριστερά. Ακόμη και ως σκέψη, πρόκειται περί ανέκδοτου! Ο Τσίπρας με Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να μην υπάρχει. Είχε πάρει το πρώτο μήνυμα στο συνέδριο του 2023, αλλά φαίνεται ότι επειδή το πράγμα έχει... κακοφορμίσει, ο Στέφανος είπε να του κάνει την... ντρίπλα, ξεκινώντας με την απόλυση του εξαδέλφου Γιώργου Τσίπρα από επιστημονικό συνεργάτη της κοινοβουλευτικής ομάδας και συνεχίζοντας με το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της "Αυγής".

Αν θέλει ο Τσίπρας να κάνει... παιχνίδι υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που εκεί δεν μπορεί να τρέφει... αυταπάτες, ότι μπορεί να ηγηθεί ενός χώρου, ο οποίος δεν θα έχει ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή θα... βαρούν τα νταούλια, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολοι να δεχθούν οι ΠΑΣΟΚοι έναν τύπο, ο οποίος υποσχόταν... κρεμάλες και ειδικά δικαστήρια πριν από 10 χρόνια!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το... πουθενά, ο Κασσελάκης, με τα υπονοούμενα περί "μαύρου" χρήματος από την προηγούμενη ηγεσία, έχει στριμώξει τον Τσίπρα και ουσιαστικά τον "καίει". Τον κρατάει στο χέρι και είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να του κάνει... ζημιά αν προκληθεί. Άρα, ο Κασσελάκης έχει ήδη ακυρώσει όλα τα σενάρια. Ούτε Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του πριμοδοτεί τον Μητσοτάκη, σε τέτοιο σημείο που να νομίζει κανείς ότι τον αβαντάρει και αποτελεί "χρυσό" χορηγό του! Μπορεί κάποιος... κακεντρεχής να πει ακόμη ότι ο Κασσελάκης ποτέ δεν έπαψε να είναι πολιτικά... ερωτευμένος με τον Μητσοτάκη, αν λάβουμε υπόψιν τα αποθεωτικά άρθρα του στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας".

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Η χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με προτροπή προς τον Ανδρουλάκη για εκλογές το Νοέμβριο, άναψε... φωτιές. Το περιβάλλον Ανδρουλάκη τον κατηγόρησε ότι δεν ξέρει τι του γίνεται, καθώς τη μία από τις δύο Κυριακές θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος της Αθήνας, για να πάρει την απάντηση ότι οι εκλογές του 2017, έγιναν την ίδια μέρα με τον Μαραθώνιο! Μύλος! Ο Ανδρουλάκης θέλει ηρεμία για να πάει τα πράγματα στην... παράταση το 2025, προσδοκώντας ότι θα κερδίσει.

Ο Δούκας βιάζεται να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, γιατί κάποιοι του έχουν... φουσκώσει τα μυαλά ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη! Μα, ένας λογικός άνθρωπος βλέποντας τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπορεί να εμπιστευτεί τον... Δούκα ως εναλλακτική; Μιλάμε για σουρεαλιστικές καταστάσεις που από ένα σημείο και μετά αποτελούν... κρύο ανέκδοτο!

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ο Δούκας πιστεύει ότι αν γίνει αρχηγός, τότε μπορεί να εκφράσει την Κεντροαριστερά, ενώ το ίδιο σκέφτεται και ο Ανδρουλάκης. Βέβαια, αμφότεροι έχουν χαμηλότερα ποσοστά από τον πρώτο Αλέξη Τσίπρα, με βάση τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου. Αλλά ο Τσίπρας, προβάλλεται ως... καταλληλότερος να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, εφόσον συμπράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως προαναφέραμε... δεν παίζει με τίποτα!

Αν ο Κασσελάκης θέλει να κάνει κόμμα... ιδιωτικής χρήσεως με "αποπαρασίτωση" και "αποτσιπροποίηση", τότε ο Ανδρουλάκης ή ο Δούκας, ποια Κεντροαριστερά μπορούν να εκφράσουν; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ "βράζουν στο ζουμί τους" και πλέον δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας ή συνεννόησης. Ο Κασσελάκης γκρεμίζει όλες τις γέφυρες και ακολουθεί τον δικό του μοναχικό δρόμο.

Όποιος και αν επικρατήσει στο ΠΑΣΟΚ, η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο χαμένος της εσωκομματικής κάλπης θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη διέξοδο για συνεργασίες. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για άθροισμα δυνάμεων που θα δώσουν... αέρα εξουσίας. Μιλάμε για διαλυτικά φαινόμενα και στα δύο κόμματα, τα οποία μπορούν να γίνουν εντονότερα, όσο ο Μητσοτάκης θα ανακτά μέρος από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης περιόδου.

Όσο οι πολίτες θα συγκρίνουν τα δύο αυτά πρώην κόμματα εξουσίας τον κεντροαριστερού χώρου με τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη, τόσο οι διαφορές θα γίνονται ακόμη πιο χαώδεις. Ούτε Δούκες, ούτε Ανδρουλάκηδες, ούτε Κασσελάκηδες μπορούν να κερδίσουν τον Μητσοτάκη.

Η εσωστρέφεια, τα προσωπικά παιχνίδια στρατηγικής, οι αφαιρέσεις, οι διαιρέσεις, οι τυχοδιωκτισμοί και οι... γραφικότητες σε αυτά τα δύο κόμματα, αποτελούν... εγγύηση για την κυριαρχία Μητσοτάκη. Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο προς την εξουσία, ας συνεχίσουν τουλάχιστον τις "χορηγίες" τους προς τον Μητσοτάκη! Άλλωστε, αυτό είναι το... μυστικό για πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή, η κυριαρχία του σημερινού πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πηγαίνει "πακέτο" με τη διαφαινόμενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προς το... παγόβουνο, ως άλλος... Τιτανικός!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου