Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Κύριε Παπανδρέου, ποιά η θέση σας για την κάνναβη και τις ψυχοτρόπες ουσίες;

Απόσπασμα από το βιβλίο του gianniotis

Ν Α Ρ Κ Ω Τ Ι Κ Α

(Τα ...εκρηκτικά που σκοτώνουν)

...Αυτή η "ιδεολογία" του δικαιώματος και της δυνατότητας εκλογής της ναρκωτικής ουσίας είναι που ενθαρρύνει τους νέους και τους σπρώχνει στα ναρκωτικά και στο περιθώριο, είναι δε απορριπτέα, ως απαρχαιωμένη και διανοητικά ελλιπής.

Ας διδάξουν πρώτα στους εαυτούς τους – όχι όμως στα παιδιά τους – αυτή την τακτική, και τότε θα διαπιστώσουν στην πράξη το μέγεθος εγκεφαλικής ανυπαρξίας τους. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η περίοπτη θέση που ενδεχομένως κατέχουν, δεν τους δίνει το δικαίωμα να πειραματίζονται σε βάρος της νεολαίας μας. Την όποια γνώμη ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Να είναι βέβαιοι ότι με τη σιωπή τους προσφέρουν περισσότερα στην κοινωνία.

Η πραγματική φώτιση δεν έρχεται ποτέ με τεχνητούς τρόπους, αλλά χρειάζεται σκληρή εσωτερική δουλειά και προπαντός πειθαρχεία. Οι τεχνητοί παράδεισοι που υπόσχονται καταρρέουν σύντομα και τη θέση τους παίρνουν τα συντρίμμια. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να προγραμματίσουμε τις κοινωνίες μας, αν θέλουμε να φτιάξουμε πραγματικούς παράδεισους με φωτισμένους ανθρώπους.

Αν αφήσουν την κάνναβη να κυκλοφορήσει ελεύθερα, θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα θύματα από αυτά που ήδη υπάρχουν σήμερα, όπως ακριβώς συνέβη με την ελεύθερη εμπορία του αλκοόλ η οποία δημιούργησε τα δεκάδες ανά τον κόσμο εκατομμύρια αλκοολικών, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κάπνισμα, του οποίου τα θύματα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι η κάνναβη είναι η κερκόπορτα, μέσω της οποίας εισέρχονται όλοι στα σκληρά ναρκωτικά. Είναι εύκολο να φαντασθεί κανείς τι θα γίνει, όταν τα εκατομμύρια των χρηστών θα διαπιστώσουν ότι η κάνναβη δεν μπορεί να τους δώσει πλέον την αποχαύνωση που τους χρειάζεται και πρέπει να πάνε σε σκληρότερα ναρκωτικά.

Τα επιχειρήματα ότι θα είναι φθηνότερα, θα φορολογούνται από το κράτος και δεν θα γίνεται εκμετάλλευση των ναρκομανών από τους ανθρωποειδείς εμπόρους, μόνο αστεία μπορούν να χαρακτηρισθούν. Παρόμοια επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν κάποτε με το αλκοόλ και χρησιμοποιούνται και σήμερα από υποθετικά σοβαρούς ανθρώπους, ακόμα και από υπεύθυνους πολιτικούς που υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης.

Η βιομηχανία του αλκοόλ και η εμπορία του απασχολεί πολλά εκατομμύρια εργατών και επιχειρήσεων με τρομερά κέρδη που φορολογούνται, αλλά δεν σταμάτησαν ή τουλάχιστον δεν μείωσαν τον αριθμό των αλκοολικών. Αντίθετα, τους αύξησαν κατακόρυφα σε απίστευτους αριθμούς και με γοργούς ρυθμούς.

Το αλκοόλ πωλείται φθηνά, αλλά το ίδιο και η ζωή των θυμάτων του.

Τα σκληρά ναρκωτικά εθίζουν και σκλαβώνουν το χρήστη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν του αλκοόλ και του τσιγάρου, όπως όλοι αυτοί που εργάζονται στα κέντρα απεξάρτησης γνωρίζουν πολύ καλά. Σχεδόν όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα άρχισαν με την ινδική κάνναβη που, κατά τους υποστηρικτές της, δεν δημιουργεί εθισμό. Εκείνο που δεν γνωρίζουν όμως, είναι ότι αυτό που κάνει η κάνναβη είναι να σπάει τις αντιστάσεις και το άτομο να αποδέχεται οτιδήποτε πλέον, τελείως άκριτα. Αυτή η πλευρά της κάνναβης δεν έχει γίνει γνωστή, δεν έχει εξετασθεί και δεν έχει παρουσιασθεί ακόμα δημόσια.

Η παθητικότητα που διαπιστώνουμε σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο, σε μια απονευρωμένη, αποχαυνωμένη και απολύτως τίποτα υποσχόμενη κοινωνία, που αναζητά την προσωρινή της ευδαιμονία, γνωρίζοντας ότι έχει παγιδεύσει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον των παιδιών της...

Κάντε "κλικ" στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδος για πλήρες μέγεθος.

4 comments:

  1. Μπορεί σε άλλες χώρες όπως πχ. στην Ολλανδία η χρήση της κάνναβης να είναι ελεύθερη αλλά όπως και να έχει οι Ολλανδοί είναι σίγουρα πιο «συνετοί» και υπεύθυνοι πολίτες από εμάς. Κι αυτό γιατί εκεί μπορεί να επιτρέπονται τα ναρκωτικά αλλά όταν τους είπανε πολύ πρόσφατα να κόψουνε το τσιγάρο, οι άνθρωποι το περιορίσανε. Εμείς από την άλλη ψηφίσαμε αντικαπνιστικούς νόμους και μέχρι τώρα…κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας με διάφορες πατέντες όπως κουτάκια κόκα κόλας σε μαγαζιά για τασάκια κτλ. Για να σκεφτούμε τον διπλανό μας που δεν καπνίζει ούτε λόγος φυσικά.
    Με την ίδια λογική λοιπόν ο (ανώριμος) καταπιεσμένος Έλληνας, αν του επιτρέψουνε την χρήση κάνναβης θα κάνει την Ελλάδα ένα τεράστιο...καμίνι με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι κερκόπορτα ρε φίλε και παπατζιλίκια μας πουλάς?? αλλά τι να περιμένει κανείς.. εδώ ελέγχεις τα σχόλια μας και μετά τα postareis. Όταν θα γίνει νόμιμο και εσύ (και ο καθένας μας) θα γεμίζει τις τσέπες του απο λεφτά τουριστών που δεν πήγαν να πιούνε φούντα στην Ολλανδία γιατι προτίμησαν τον ήλιο και τις θάλασσες τις Ελλάδας, τότε, τότε φίλε μου δέν θα βγάζεις άχνα! Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω οτι στην "φίλη" Ολλανδία το οτι νομιμοποιήθηκε η κάνναβη δεν σημαίνει οτι θα πάω δίπλα σε δυο οικογένειες με τα παιδάκια τους που κάθονται σε ένα πάρκο και θα ανάψω τσιγαριλίκι. Αν έχεις μυαλό θα σκεφτείς οτι μπορεί να μην σε εθίζει αλλά η τετραυδροκανναβινόλη Δ9 υπάρχει και "την λέει" και στον άλλον και πόσο μάλλον σε ένα παιδί.
    Αποχαυνωμένο τράβα να πεις κάνεναν άλλον. ή μάλλον όχι. Αποχαυνομένους λέγε αυτούς που εξαιτίας κάποιων (μαζί και σένα που με "έξυπνα" κειμενάκια περνάς ιδέες) καπνίζουν ακόμα αλβανική κάνναβη. Γιατί όταν οι μπάτσοι ακούσουν για ελληνικό τρέχουν να τους συλλάβουν, να το πάρουν αυτοί να πίνουνε τζάμπα(για να μην επεκταθώ). Αυτά. Μου φτάνει μόνο που θα το διαβάσεις εσύ. Γιατί δεν βλέπω να έχεις τα κότσια να το αναρτήσεις. γειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκρως συνοπτικός σχολιασμός
    (περιλαμβάνονται προσωπικές απόψεις)
    "Αειν Προπαγανδειν"

    Δυστυχώς το απόσπασμα αυτό είναι εμφανώς φορτισμένο με προσωπικές απόψεις και συνεπώς στερείται επιστημονισμού.
    Επιστημονισμός και σοβαρότητα σε μια θέση επέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ντοκουμέντα και ιστορικές αναδρομές. Η προσωπική σας πεποίθηση λίγα έχει να προσφέρει στον δρόμο για την "πραγματική φώτιση".
    Δεν επιθυμώ να αναλωθώ σε μια τετριμμένη αντιπαράθεση για το θέμα της κάνναβης. Συνιστώ θερμά κάθε ενδιαφερόμενο να αντιμετωπίσει το εν λογω θέμα με προσωπική ιστορική, επιστημονική και πολιτική έρευνα και να διαμορφώσει την δική του άποψη.
    Ωστόσο, δέν μπορώ να αγνοήσω τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα του συναισθηματικά φορτισμένου λόγου σας. Θα σταθώ υποδειγματικά σε ορισμένα καταφανή παραδείγματα:
    "Τεχνητοί παράδεισοι". Βαρύγδουπος όρος. Ένα εκλεπτισμένο γεύμα συντροφευμένο από διαλεχτό κρασί αποτελεί κάτι τέτοιο? Τα μύδια είναι αφροδισιακά, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω στην επαφή από αυτό. Οι ουσίες στο σώμα μας επηρεάζουν πολύπλευρα τον οργανισμό μας και τις λειτουργίες του. Τεχνητοί παράδεισοι δεν υπάρχουν. Μόνο επιλογές. Και είναι δικαίωμα του καθενός με ποιό τρόπο θα επηρεάσει το σώμα του, είται διατροφικά, είτε χρησιμοποιώντας καλλυντικά, είτε φαρμακευτικά, είτε...
    Συνεπώς, αν θέλετε "πραγματικούς παράδεισους με φωτισμένους ανθρώπους" πρέπει να εξαλειφθούν οι απαγορεύσεις τέτοιου τύπου. Ο φωτισμένος άνθρωπος επιλέγει, δεν υπακούει. Εκτός εάν διαπραγματευώμαστε το ιδανικό μαντρί για πρόβατα. Κι αν είναι έτσι, γιατί χρειαζόμαστε τσοπάνη?
    Επιπλέον, το θέμα κάνναβη-κερκόπορτα αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα στην επιστημονική κοινότητα. Το λεγόμενο "Gateway Theory" όχι μόνον δεν έχει αποδειχθεί, αλλά έχει προσβληθεί από την επιστημονική κοινότητα για την έλλειψη επιστημονισμού στις ερευνητικές μεθόδους που ακολούθησε (περισσότερα μόνοι σας).
    Αν σας φαίνονται γελοία τα επιχειρήματα υπέρ της κάνναβης, συνετό θα ήταν να αναρωτηθείτε για ποιό λόγο οι ευρωπαικές νομοθεσίες ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο σε πρωτοβουλίες για τις εναλλακτικές χρήσης της κάνναβης (π.χ. ως εναλλακτικό πόρο ξυλείας και χαρτιού, που υπερτερεί από άποψη κόστους και περιβαλλοντολογικά έναντι στην δασική ξυλεία). Εμένα πάντως διόλου γελοίο μου φαίνεται.
    "η κάνναβη είναι να σπάει τις αντιστάσεις και το άτομο να αποδέχεται οτιδήποτε πλέον, τελείως άκριτα". Αυτή η φράση, ωστόσο, αυτούσια από το κείμενό σας, αποτελεί απόδειξη της έλλειψης προσωπικής σας εμπειρίας με το αντικείμενο που πραγματεύεσθε. Πολύ ευγενικά και με διάθεση να δημιουργήσω τίποτε παραπάνω από μια υγειής διαλογική και χρήσιμη αντιπαράθεση, σας προκαλώ να τεκμυριώσετε με πηγές τον ισχυρισμό σας αυτό...

    Με εντυπωσίασε η ανοιχτή σας προσέγγιση
    "Καλώς ήλθατε στη σελίδα των σχολίων...
    Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις λεκτικές ακρότητες και τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
    Σας ευχαριστώ θερμά.!
    gianniotis"

    και για το λόγο αυτό ανάλωσα προσωπικό χρόνο για να γράψω το σχόλιό μου όπως είναι θεμιτό να γίνεται. Σέβομαι την προθεσή σας να υπάρχει δυνατότητα υγειούς και γόνιμου διαλόγου, και συνεπώς ευελπιστώ σε σχετική δημοσίευση.

    Σας γνωστοποιώ εξαρχής, εντούτοις, ότι θα απαγοητευτώ πολύ αν διαψεύσετε την ανωτέρω δήλωση σας. Η τελευταία μου αυτή δήλωση αποτελεί και την μοναδική δικλείδα ασφαλείας υπέρ της ελευθερίας έκφρασης άποψης που διατηρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Παπανδρεου με την νομιμοποιηση ηθελε να καταργησει τον μεσαζωντα.Οταν μια ουσια περναει μεσα απο εναν α'κρατικο ελεγχο,τοτε αυτη η ουσια ειναι κατα ενα μεγαλο βαθμο πιο ασφαλης για να την χρησιμοποιησει ο τελικος χρηστης που ειναι εξαρτημενος απο την χρηση της.
    Π.χ.η λεγομενη αλβανικη φουντα μεγαλωνει με χημικα λιπασματα,συνηθως ειναι κατουρημενη και σχεδον παντα ειναι δυνατη γιατι περιεχει εντομοκτονα τα οποια μπορουνε να προκαλεσουν εως και δηλητηριαση.
    Επιπλεον κακως θεωρειται οτι η ινδικη κανναβη αποτελει τον προδρομο των σκληρων ναρκωτικων καθως απο μονη της δεν ειναι ναρκωτικο,καλυτερος ορος θα ηταν χαλαρωτικη ουσια.
    Ομως εαν την θεωρησουμε προδρομο των σκληρων ναρκωτικων,τοτε τον καπνο(της πιπας,του τσιγαρου)θα πρεπει να τον θεωρησουμε προδρομο της ινδικης κανναβης.
    Ενω ολοι μας γνωριζουμε τις βλαβερες συνεπειες που προκαλει στην υγεια το τσιγαρο,δεν βλεπω κανεναν να μιλαει για την ποινικοποιηση του καπνισματος και για την καταργηση των καπνοβιομηχανιων στην Ελλαδα.
    Απο τις συνεπειες του καπνισματος καθημερινα πεθαινουν 2,000 ανθρωποι(και βαλε)παγκοσμιως.
    Η χρονια χρηση του αλκοολ μπορει να προκαλεσει καταθλιψη, αλκοολισμο,κηρωση του ηπατος και ενα σωρο θανατους απο τροχαια ατυχηματα.Δεν ειδα κανεναν να βγαινει στα καναλια και να μιλαει για ποτο-απαγορευση.Απο την κανναβη(που χρησιμοποιειται εδω και 5,000 χρονια)δεν πεθανε ποτε κανεις.
    Η θανατηφορος δοση της καφεινης ειναι γυρω στα 10 γραμμαρια(100 φλυτζανια καφε)ενω αυτη της νικοτινης ειναι 1 γραμμαριο(1,000 τσιγαρα).Η θανατηφορος δοση της ινδικης κανναβης ειναι 15 κιλα,τα οποια για να σε 'στειλουν' θα πρεπει να πεσουνε στο κεφαλι σου απο τον 5ο οροφο μιας πολυκατοικιας.
    Οι νεοι,που πεθαινουν απο ηρωινη,πεθαινουν γιατι η δοση που αγοραζουν ειναι μεγαλης καθαροτητας,στο τελος μονο,οταν πλεον ο εμπορος τους ξεφορτωνεται(εξ'ου και ο ορος υπερβολικη δοση).
    Ο Παπανδρεου ηθελε να φτιαξει ενα καλυτερο συστημα υγειας.Ολες οι λεγομενες ναρκωτικες ουσιες να περνανε μεσα απο κρατικο ελεγχο.
    Να μην φοβαται ο χρηστης της εκαστοτε ουσιας οτι θα παει φυλακη για μερικα γραμμαρια στην κατοχη του. Να μπορει ο εκαστοτε χρηστης να καλλιεργει στο σπιτι του την δικια του φουντα ετσι ωστε να μην τρεχει στην ομονοια για να αγοραζει την κατουρημενη κ ψεκασμενη με εντομοκτονα (για να ειναι πιο δυνατη) φουντα και να θετει την ιδια του την ζωη σε κινδυνο.Να ενταχθουν οι ηρωινομανεις μεσα στο εθνικο συστημα υγειας οπου θα τους χορηγειται η καθημερινη δοση τους μεσα απο τα νοσοκομεια,δοση συγκεκριμενης καθαροτητας χωρις προσμιξεις απορρυπαντικων και αλλων χημικων ουσιων.Μαζι με την δοση τους θα τους χορηγειται και μια καινουργια,αποστειρωμενη συριγγα.Κατ'αυτον τον τροπο θα μπορουν να περιοριστουν και ενα σωρο νοσηματα τα οποια ως γνωστον κανουνε θραυση τις σημερινες μερες.
    Ετσι οι μεσαζωντες
    (βαπορακια,εμποροι,καρχαριες)θα βγαινανε στην ανεργια.Η εγκληματικοτητα θα μειωνοταν και
    το ελληνικο δημοσιο θα εξοικονομουσε ενα σωρο χρηματα απο το να σταματησει να κυνηγαει τα ναρκωτικα και τους χρηστες αυτων.
    Ενα σωρο χρηματα ξοδευονται καθημερινα για να δικαστει(και στο τελος να αθωωθει απο το ανωτατο δικαστηριο)καποιος που συννεληφθη με 5-100 γραμμαρια χορτου.
    Για ποιον λογο λοιπον η Ελλαδα(ιδιως τωρα που περναμε και περιοδο κρισης)να μην ακολουθησει το παραδειγμα της Ολλανδιας?
    Αν το εξετασουμε απο καθαρα οικονομικης φυσεως το συγκεκριμενο θεμα,ο τουρισμος μας θα μπορουσε να δεκαπλασιαστει.
    Τα εσοδα θα μπορουσαν να διοχετευτουν τοσο στον τομεα της δημοσιας υγειας,της παιδειας,οσο και στους υπολοιπους τομεις της ζωης των ελληνων.
    Εν κατακλειδι,παγκοσμιως η κανναβη ειναι παρανομη για τον εξης πολυ απλο λογο:η χρηση της μειωνει την χρηση του καπνου και του αλκοολ ενω ειναι το μοναδικο φυτο που μπορει να το μεγαλωσει και ο πλεον ασχετος.
    Αυτο απο μονο του δεν σας λεει κατι;
    Δεν προκαλει σωματικο εθισμο οπως ενα σωρο αλλες ουσιες,ναρκωτικες και μη.Το THC(δραστικο συστατικο της κανναβης)ειναι ουσια λιποδιαλυτη και αποβαλεται απο τον οργανισμο σταδιακα με αποτελεσμα να μην παρουσιαζεται το λεγομενο συνδρομο στερησης.

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή