Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Απόφαση-σοκ: Ελεύθερα τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών!

Mε μια απόφαση- σοκ ο Αρειος Πάγος ανοίγει την "κερκόπορτα" για την εκτόξευση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών.
Το Α1 τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου απεδέχθη ότι οι τράπεζες μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα τα επιτόκια των καρτών, αυξάνονοντας μέχρι και 200% τη μετβολή του επιτοκίου της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας.
Το Σώμα έκανε εν μέρει δεκτές αναιρέσεις της Εθνικής Τράπεζας και της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ κατά απόφασης του Εφετείου Αθηνών που αφορούσαν τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς πέντε γενικούς όρους των συναλλαγών και τρεις νόμιμους.
Παράνομοι και καταχρηστικοί κρίθηκαν οι εξής όροι συναλλαγών:
1) η επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό της ανάληψης.
2) η επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.
3) η επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την Τράπεζα βεβαίωσης οφειλών.
4) ο περιορισμός της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως.
5) η επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.
Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος, έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ν. Λεοντή και έκρινε νόμιμους τους εξής όρους:
1) την επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται (γεγονός που συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών).
2) την καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες με τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
3) την μονομερή από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.
nooz

1 comments:

  1. Αληθεύει; Υπάρχει περίπτωση εκδόσεως εντάλματος σύλληψης κατά του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου;
    Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες επίκειται η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως κατά του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

    Το σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ έγινε από τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Σχοινιωτάκη.
    Ως γνωστόν ο κ. Σχοινιωτάκης παρήγγειλε προ μηνός έρευνα αμοιβών της τελευταίας 6ετίας, και σήμερα, για να εντοπιστούν ποιοι εισέπραξαν και εισπράττουν αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου (ανέρχονται σε 6.090 ευρώ και με επιδόματα σε 9.700 ευρώ) κατά παράβαση του Συντάγματος… Στη σχετική παραγγελία προς τους οικονομικούς επιθεωρητές, ζητείται να ερευνηθούν για τις αμοιβές διοικητικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύματα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ακόμα ζητείται να επεκταθεί η έρευνα και σε φορείς που με αντισυνταγματικές διατάξεις εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά θεσπισμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος που διενεργεί το ΕΣ, όπως συνέβη π.χ. με τον ΟΠΑΠ…

    Ο Υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, κατά παράβαση των επιταγών του κ. Σχοινιωτάκη, φέρεται να εξέδωσε εγκύκλιο που επιτρέπει, για διοικητές ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ του δημόσιου, αμοιβές υψηλότερες των ορίων που θεώρει νόμιμα ο κ.κ. Σχοινιωτάκης. Σχετικό ρεπορτάζ έγινε από το "Παρόν".

    Η επίμαχη εγκύκλιος που εξόργισε τον κ. Σχοινιωτάκη φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Όλη την ημέρα η κυβέρνηση κατέβαλλε απεγνωσμένες προσπάθειες να μην εμφανιστεί το θέμα στον Τύπο και τα δελτία ειδήσεων.Αναταραχή και διχογνωμία πάντως επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος για το αν πρέπει να αφεθεί σε εξέλιξη το σχετικό αίτημα η να επέμβει η κυβέρνηση αποκηρύσσοντας τον κ. Σχοινιωτάκη.

    Οι πολίτες αναρωτιούνται ποιος εκ των δυο, ο κ. Παπακωνσταντίνου η ο κ. Σχοινιωτάκης δουλεύει τον κόσμο. Κακόβουλες πήγες ισχυρίζονται και οι δυο …

    Αντιπερισπασμό προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας στα αποψινά δελτία ειδήσεων ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνομιλίες το Σάββατο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Ωστόσο, από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας έγινε γνωστό ότι εάν επιβεβαιωθεί η έκδοση εντάλματος κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, η συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρός Καν δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

    Εξελίξεις αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή