Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ο υπόδικος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «κουρελιάζει» το Σύνταγμα και την ποινική δικονομία, με τη κάλυψη Σαμαρά

Σε μια πρωτοφανή αντισυνταγματική ενέργεια που καταπατά την ποινική δικονομία και κουρελιάζει τον υπαλληλικό κώδικα, ο υπόδικος Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου υποχρεώνει τους υπαλλήλους της, να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία της υπηρεσίας ενώπιον των δικαστικών αρχών

Η υπεύθυνη δήλωση έχει διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, με εντολή να...

υπογραφεί υπό την απειλή της απόλυσης. Γίνεται αναφορά περί δήθεν διατάξεων για την προστασία του στατιστικού απορρήτου.

Οι υπάλληλοι όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν το έγγραφο, καθώς είναι αντισυνταγματικό, δεν προβλέπεται από τον υπαλληλικό κώδικα αλλά είναι και παράνομο, καθώς προσκρούει στην ποινική δικονομία. Ενώ όλα τα υπόλοιπα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Αυτό που επιδιώκει ο κ. Γεωργίου δεν είναι η προστασία του απορρήτου, αλλά η δική του απέναντι στη δικαιοσύνη

Στην παράγραφo 7 της δήλωσης που παρουσιάζει το newpost αλλά και στις 8 και 9, αποκαλύπτεται η πραγματική πρόθεση καθώς το προσωπικό καλείται να υπογράψει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα απόρρητα ή και εμπιστευτικά στοιχεία «σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον δικαστικών ή άλλων διοικητικών αρχών».


Ερώτηση στον αρμόδιο επίτροπο για την πρόκληση Γεωργίου Μπορεί ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να εμποδίζει δικαστικές έρευνες, επικαλούμενος κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το στατιστικό απόρρητο; Αυτό το ερώτημα θέτει με γραπτή ερώτησή του στον αρμόδιο Επίτροπο για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, κ. Σεμέτα, ο Νίκος Χουντής.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή, Βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο σε διάλογο που είχε στην ελληνική Βουλή, με τον Επιτρόπου κ. Σεμέτα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος πήρε αποστάσεις από έγγραφο της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την προστασία του στατιστικού απορρήτου, και με το οποίο ουσιαστικά τίθενται τεράστια κωλύματα σε ενδεχόμενες έρευνες δικαστικών ή άλλων Αρχών, Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αναφέρεται στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «στον Κανονισμό 223/2009 για το στατιστικό απόρρητο και στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής η προστασία του στατιστικού απορρήτου δεν άφορα σε έρευνες δικαστικών ή/και φορολογικών αρχών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή:

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε έγγραφό της με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5049/Α1-3549, επικαλείται τον Κανονισμό 223/2009 σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής (ΚΟΠ) για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές (αρχή 5), προκειμένου να απαιτήσει από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου». Στη συγκεκριμένη «Δήλωση», προβλέπονται εξοντωτικές ποινές, που φτάνουν μέχρι του σημείου της απόλυσης του υπαλλήλου, εάν τυχόν γίνει χρήση εκ μέρους των υπαλλήλων απόρρητων και εμπιστευτικών στατιστικών στοιχείων ακόμα και όταν αυτά αφορούν «τη χρήση τους σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον φορολογικών, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών ή άλλων διοικητικών αρχών».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Επίτροπος Semeta, δήλωσε στην ελληνική Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) ότι υπάρχει μεν πρόβλεψη στον Κανονισμό περί στατιστικού απορρήτου, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με την εξειδίκευση αυτού από την ΕΛΣΤΑΤ.

Με δεδομένο ότι η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά υπόθεση σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία ασφαλώς θα χρειαστούν μαρτυρίες υπαλλήλωντης ΕΛΣΤΑΤ, και επειδή είναι αδιανόητο να εμποδίζουν κάποιοι δικαστικούς, αλλά και φορολογικούς, έλεγχους, επικαλούμενοι τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ερωτάται η Επιτροπή :

1) Συνάδει η παραπάνω Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου με τον Κανονισμό 223/2009 και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής;

2) Γνωρίζει εάν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ, όπου η προστασία του στατιστικού απορρήτου να αφορά και δικαστικές και φορολογικές έρευνες; Ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας που διορίστηκε από την Κομισιόν και ο οποίος έχει πρόσβαση σε όλα τα στατιστικά στοιχεία, έχει υπογράψει την ανωτέρω Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου;

3) Μπορεί η Κομισιόν, με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσει ότι στον Κανονισμό 223/2009 για το στατιστικό απόρρητο και στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής, η προστασία του στατιστικού απορρήτου δεν άφορα σε έρευνες δικαστικών ή/και φορολογικών αρχών;
Η κυβέρνηση γνωρίζει τις ενέργειες Γεωργίου;

Κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος. Πρόκειται για την υπόθεση την οποία ερευνούσαν οικονομικοί εισαγγελείς, μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά.

Η κυρία Γεωργαντά είχε δηλώσει ότι για να δικαιολογηθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό και στο ΔΝΤ, διογκώθηκε σκοπίμως το έλλειμμα. Η ανάκριση διενεργείται από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς και θα διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλοι εμπλεκόμενοι ή επιπλέον αδικήματα.

Η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Γεωργίου;

Μετά την απομάκρυνση των διωκομένων για κακουργήματα Αθανασόπουλου και Μέργου γιατί ακόμα παραμένει στη θέση του πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ;

Μετά την αποκάλυψη του Προκόπη Παυλόπουλου και την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, προκύπτει ότι ο κ. Γεωργίου χρησιμοποιεί τη θέση του για να επηρεάσει την εξέλιξη της έρευνας.

Η δικαιοσύνη θα παρέμβει;

Ο Υπουργός οικονομικών συνεχίζει να παρέχει κάλυψη στον εκλεκτό του κ. Παπακωνσταντίνου;

Την τελική ευθύνη έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα τον καλύψει;

newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου