Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Κακού κόρακος κακόν ωόν...


"Τήν παροιμίαν ταύτην οι .. δέ, από Κόρακος τού Συρακουσίου ρήτορος, πρώτου διδάξαντος τέχνην ρητορικήν. Υπό γαρ τούτου, ως φασί, μαθητής Τισίας ονόματι μισθόν απαιτούμενος καί εισαγόμενος εις τό δικαστήριον, είπε προς τόν Κόρακα· Είμεν με νικήσεις, ώ Κόραξ, ουδέν μεμάθηκα, και ού λήψη τί· ει δ' ηττηθήση, ού κομιή η τον μισθόν ωσαύτως. Θαυμάσαντες ούν οι δικασται τό σόφισμα τού νεανίσκου
επεφώνησαν, Κακού κόρακος κακόν ωόν."

Κακο το κορακι κακο και τ'αυγο του..

Αυτη την παροιμια αφηγουνται απο την εποχη του Συρακουσιου ρητορα Κορακος, που πρωτος διδαξε την ρητορικη τεχνη.
Διοτι, οπως λεγουν, ο μαθητης του ο Τισιας απο τον οποιον απητησε την αμοιβη του, απολογουμενος στο δικαστηριο ειπε.
Εαν με νικησης, ώ Κορακα με αποφασι των δικαστων, τιποτα δεν έχω μαθη και συνεπως γιατι να σε πληρωσω.
Εαν δε παλι οι δικασται κρινουν οτι εσυ ηττηθηκες στο δικαστηριο, παλι , συμφωνα με την απαοφασι των δικαστων, δεν πρεπει να λαβης την αμοιβη σου..
Οι Δικαστες εκπλαγεντες με το επιχειρημα του νεου ανεφωνησαν:

Κακο το κορακι κακο και τ αυγο του.. .

Δηλαδη τοσες ημερες συμπαντα τα μεσα αποβλακωσεως εχουν εστραμμενα τα φωτα στην εξεταστικη, στους εξεταζομενους και στα διεξαγομενα στο «ειδικο δικαστηριο των βουλευτων» την εξεταστικη, που υποκαθιστα το εννομο φυσικο δικαστηριο που δικαζει του κοινους θνητους.
Υποτιθεται, για να καταληξη , στην αποπομπη και τιμωρια των ενοχων.
Μετά απο τόσες μαρτυρίες κατεθέσεις, υπονοούμενα , εξευτελιστικές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των βουλευτώ των κομμάτων εξουσίας, το συμπέρασμα εξακολουθεί να είναι ένα.
Βαθύ σκότος, άγνοια, αντιφάσεις, αδυναμία δικαστικών συμπερασμάτων...
Άλλωστε πώς θα ητο δυνατόν να υπάρξουν δικαστικά συμπεράσματα απο τους βουλευτές των οποίων ο σκοπός δεν είναι να αποκαλυφθή η αλήθεια αλλά να αλληλοκατηγορηθούν χάριν ευτελούς κομματικού κέρδους ..
Πώς οι βουλευτες, με τι εχέγγυα, με ποιές γνώσεις, με ποιά κριτήρια, με ποιά αμεροληψία είναι ποτέ δυνατόν , να γινουν δικαστες των εαυτων τους, οταν δυστυχώς ούτε βουλευτές μας δεν είναι ικανοί να είναι?

Απλώς μας θύμισαν με τα "σοφίσματα" τους οτι, Κακού Κόρακος Κακό ωόν..

ΙΑΣΩΝ

Υ.Γ :
Ο μονος κερδισμενος απο την παρωδια και την διακωμωδησι αυτη των θεσμων, δυστυχως παραμενει το σταλινικο ΚΚΕ που εκμεταλλευεται την καταπτωσι των εκπροσωπων του κοινοβουλευτισμου, εξισωνει ισοπεδωνει απαξιωνει την Δημοκρατια, σε οσους αγνοουν το προδοτικο παρλθον του αλλα κα την σημερικη καθημερινη καταστρεπτικη του δρασι.
Τελικως δεν ειναι το σχοινι που θα πωλησουν οι αστοι ο κινδυνος...
Ειναι η ηλιθιοτης των εκπροσωπων τους και η δειλια τους πολυ περισσοτερο επικινδυνη...

*************************

  • Τισίας
    Ρητοροδιδάσκαλος από τις Συρακούσες. Γεννήθηκε το 480 π.Χ. Ήταν διάδοχος του Κόρακα και είχε μαθητές το Λυσία, τον Ισοκράτη και το Γοργία. Έγραψε το έργο "Ρητορική Τέχνη".
  • Κόρακας ο Συρακόσιος
    Έλληνας πολιτικός, ρήτορας που έδρασε στις Συρακούσες (5ος αι. π.Χ.). Υπήρξε ευνοούμενος του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνα. Μετά την πτώση του (467 π.Χ.) οι πολιτικοί εξόριστοι, που ξαναγύρισαν στην πόλη, κίνησαν πολλές δίκες για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γράψει ο Κόρακας μαζί με το μαθητή του Τεισία ένα αναλυτικό εγχειρίδιο της ρητορικής τέχνης (465 π.Χ.). Στο έργο του αυτό διακρίνει το ρητορικό λόγο σε έξι οργανικά μέρη: προοίμιο, προκατασκευή, προκατάσταση, αγώνα, παρέκθεση, επίλογο. Με το βιβλίο του αυτό θεωρείται ο πρώτος θεμελιωτής της έντεχνης ρητορείας.

1 comments:

  1. Αξίζουν συγχαρητήρια στον διαχειριστή του ιστολογίου. Πρώτη φορά συναντάω απ' όλα τα blogs τόση σωστή διάταξη στο κείμενο και τόση ομοιομορφία και στην εικόνα που παρουσιάζει. Η εναλλαγή χρωμάτων οι παράγραφοι και οι παραπομπές δείχνουν ένα τέλιο σύνολο, με πολύ καλές γνώσεις στη σύνταξη εγγράφων και κειμένων. Γιαννιώτη αν είσαι ο ίδιος διαχειριστής σου αξίζουν πολλά μπράβο.
    Συνάδελφος blogger.

    ΑπάντησηΔιαγραφή