Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Γαλλοαιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός...


Πιέσεις στο Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχτούν την γαλλοαιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, την οποία υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, ασκεί η διεθνής κοινότητα.
Η πρόταση αυτή προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ασφάλεια των συνόρων του.
Η πρόταση, η οποία εξετάζεται και από τις δυο πλευρές, έγινε μετά από την ισραηλινή επίθεση με οβίδες σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 42 αμάχων.
Ο ισραηλινός στρατός για να δικαιολογήσει την επίθεση ισχυρίστηκε ότι στο σχολείο υπήρχαν ένοπλοι, γεγονός που διέψευσε ο ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα διακόπτει τις επιθέσεις του στη Γάζα τρεις ώρες την ημέρα από τις 11 ως τις 2 το μεσημέρι, αρχής γενομένης από την σήμερα.
Πάντως, ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει κλιμάκωση της επιχείρησης, με προώθηση χερσαίων δυνάμεων σε μεγαλύτερο βάθος στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι η Χαμάς σταματήσει οριστικά την εκτόξευση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Δαμασκό, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κατά το χρονικό διάστημα που το εβραϊκό κράτος θα διακόπτει προσωρινά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το περίπου 50% των 680 Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στις 12 ημέρες που διαρκούν οι ισραηλινές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες στη Γάζα, είναι γυναίκες και ανήλικοι.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μπορεί να είναι υψηλότερος, επειδή οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν πόσοι από τους άνδρες που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου