Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Άμεση η ελληνική αντίδραση για την τουρκική άσκηση...


Τις ελληνικές θέσεις για τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης «Egemen» παρουσίασε χθες στους ομολόγους του των ΗΠΑ, Βρετανίας, Βελγίου και Ολλανδίας, των χωρών, δηλαδή, που έχουν ανταποκριθεί καταρχάς θετικά στο τουρκικό αίτημα συμμετοχής τους στην άσκηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο περιθώριο της διήμερης Ατυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε στους προαναφερθέντες ομολόγους του τις ελληνικές ευαισθησίες επί του θέματος, λαμβάνοντας από μέρους τους τη διαβεβαίωση ότι «το ζήτημα θα εξεταστεί». Αυτή ακριβώς η αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη αποτελεί τμήμα μόνο της συνολικής ελληνικής αντίδρασης επί του θέματος, για το οποίο, όπως εξήγησε χθες στο πρες ρουμ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, «γίνονται όλες οι απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες» προς όλες τις κατευθύνσεις.
Θεωρείται βέβαιο ότι και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα το συμπεριλάβει στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων που θα έχει κατά την προσεχή επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον.
Μεταξύ των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναμένεται η επισημοποίηση της συμφωνίας σχετικά με νέα ναυτική αποστολή για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία, ενώ συζητήθηκε, επίσης, και το μελλοντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και οι κυβερνοεπιθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου