Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Πρωταθλήτρια παρά την κρίση η ελληνόκτητη ναυτιλία...


Η ναυτιλία υπό ελληνική διαχείριση παρά το μεγάλο μέγεθός της, αντιδρά με σύνεση και αποφασιστικότητα, ενισχυμένη από ένα υψηλής ποιότητας νεότευκτο, σε μεγάλο βαθμό, στόλο.
H ελληνόκτητη ναυτιλία συνέχισε να διατηρεί την πρώτη θέση παγκοσμίως και να αυξάνει τη δύναμη του στόλου της, παρά την οικονομική κρίση που ενέσκηψε προ πενταμήνου περίπου.
Πλέον των αγορών μεγάλου αριθμού νέων πλοίων, το υπό εκτέλεση ναυπηγικό πρόγραμμα των Ελλήνων εφοπλιστών ανερχόταν στις 16.2.2009 σε περισσότερα από 1.087 νέας τεχνολογίας πλοία άνω των 1.000 gt και σε περίπου 94 εκατομμύρια τόνους d.w.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ελληνικών εφοπλιστικών ενώσεων, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Co-operation Committee) στο Λονδίνο, στην οποία επιδοκιμάσθηκε ακόμη το σταθερό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη ναυτιλία και την υποστήριξη του θεσμικού της πλαισίου σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, απόρροια της κατάρρευσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήταν επόμενο να επηρεάσει άμεσα τις θαλάσσιες μεταφορές, με την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης των προηγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, τον περιορισμό των πιστωτικών ροών και την κάθετη συστολή της διακίνησης του διεθνούς εμπορίου, επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.
Παρά ταύτα όμως αποδοκιμάζεται η παρουσιασθείσα εκτροπή ορισμένων ναυλωτών από τις βασικές συμβατικές τους υποχρεώσεις, γεγονός που μπορεί να έχει τεράστιες και απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες σε πολλούς οικονομικούς τομείς.
Στις κρίσιμες στιγμές της οικονομίας, που δοκιμάζονται οι αρχές και οι κανόνες των συναλλαγών και της ναυτιλιακής πίστης, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για προστασία και εξασφάλιση, με παράλληλη προσήλωση στην τήρηση των βασικών αρχών και κανόνων.
Στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την αύξηση που σημείωσε το συναλλαγματικό έσοδο της χώρας από τη ναυτιλία, που έφτασε τα 19,2 δισ. ευρώ.
Η συνεισφορά αυτή στην οικονομία της χώρας, της οποίας είναι ο πλέον σταθερός και μεγάλος τροφοδότης, αποτελεί πολύτιμο αγαθό αλλά και μέτρο, η αύξηση του οποίου θα πρέπει να αποτελεί κύριο και βασικό στόχο της δραστηριότητας της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευημερία και η πρόοδος της χώρας και των πολιτών της, τονίζεται.
Τέλος τα δυο συμβούλια χαιρέτισαν την ανταπόκριση της κυβέρνησης και την ενεργό συμμετοχή της στην καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν και στις πέριξ της Σομαλίας θαλάσσιες περιοχές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου