Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Απόπειρα προσέγγισης Χαμάς-Φατάχ την Τετάρτη στο Κάιρο...


Συνομιλίες συμφιλίωσης ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο Κάιρο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
«Προκειμένου να πετύχει ο διάλογος, πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά για να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής στην Δυτική Όχθη» είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαούζι Μπαρχούμ, ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση.
Η Αίγυπτος ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις παλαιστινιακές οργανώσεις ότι έχει απευθύνει έκκληση για διάλογο, στις 25 Φεβρουαρίου, στο σύνολο των παλαιστινιακών ομάδων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζάμ αλ Αχμέντ, επικεφαλής της ομάδας της Φάταχ στο παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε επιτροπές θα δημιουργηθούν για να μελετήσουν και να επιλύσουν τα βασικά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Φάταχ και την Χαμάς, κυρίως τη μεταρρύθμιση της ΟΑΠ και των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Αξιωματούχος της Φατάχ δήλωσε ότι εάν υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς, «θα υπάρξει απελευθέρωση πολλών κρατουμένων της Χαμάς».
Η διάσκεψη αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου που προτάθηκε από την Αίγυπτο για να τεθεί τέρμα στην ισραηλινή επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την Χαμάς.
Οι συνομιλίες επρόκειτο να ξεκινήσουν την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τη Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ ότι αρνείται να καταλήξει σε νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. http://www.ellinikiafipnisis.blogspot.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου