Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Σαν σήμερα...

18 Φεβρουαρίου...

το 1229... ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β' διαπραγματεύεται με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, αλ Καμίλ, την επιστροφή της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στους Χριστιανούς, δίνοντας έτσι τέλος στην Στ' Σταυροφορία χωρίς εχθροπραξίες.

το 1405... πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ταμερλάνος, ο ηγέτης των Μογγόλων, κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα.

το 1546... πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γερμανός Μαρτίνος Λούθηρος, ο ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.


το 1564... πεθαίνει ο ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότα, σε ηλικία 89 ετών, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ιταλικής Αναγέννησης.


το 1883... γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γερμανία.

το 1896... γεννιέται ο διάσημος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος.


το 1898... γεννιέται ο σχεδιαστής αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων Ένζο Φεράρι.


το 1900... ο Φώτιος εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας.


το 1952... η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

το 1954... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του '70 με την ταινία "Πυρετός στο Σαββατόβραδο".

το 1960... εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος "Τίμιος Τζον", από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

το 1964... ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει από το βασιλιά Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το θριαμβευτικό 52,87%, που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.

το 1969... ο υπουργός Εσωτερικών της Χούντας Στυλιανός Παττακός αποκλείει τη δυνατότητα διενέργειας δημοτικών εκλογών.

το 1979... η Ρωσία προειδοποιεί την Κίνα ότι, αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Βιετνάμ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα.

το 1990... δολοφονείται στο Κολωνάκι ο γνωστός ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Μάριος Μαράτος.

το 1991... το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τη μεταφορά αντικειμένων της τέως βασιλικής οικογένειας από το Τατόι στη Βρετανία.

το 1992... με συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων, στην αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην προώθηση κατά προτεραιότητα του Κυπριακού, λήγει στην Αθήνα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

το 1993... πεθαίνει ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, γνωστός κυρίως από τις μεγάλες επιτυχίες του την εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

το 1994... αρχίζουν οι πρώτες καταθέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

το 1995... νέος πρόεδρος της ΕΔΑ εκλέγεται ο Μανόλης Γλέζος και γενικός γραμματέας ο Θεόδωρος Κατριβάνος.

το 1995... στην Αθήνα, συλλαμβάνονται ο "ψηλός" και ο "κοντός", οι δύο ληστές, που διέπραξαν 14 ένοπλες ληστείες αποκομίζοντας περισσότερα από 75 εκατ. δρχ.

το 1995... στην Ιταλία, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο αρχηγός της Μαφίας, στη Σικελία, Σαλβατόρε "Τότο" Ριίνα.

το 1997... στην Αλβανία, ο Πρόεδρος Μπερίσα ομολογεί δημοσίως ότι, ο ίδιος και το κόμμα του ευθύνονταν για την κατάρρευση των παρατραπεζικών οργανισμών και την οικονομική καταστροφή πολλών οικογενειών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου