Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ψήνα Ιωαννίνων...


Πανέμορφο και γραφικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία.
Ονομάστηκε έτσι, λόγω κάποιου Γιαννιώτη που λεγόταν Ψήνας και είχε κτίσματα εκεί.
Το χωριό, κάποτε πουλήθηκε στο μοναστήρι της μονής Ελεούσας, η οποία έκτισε το Σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, που χρονολογείται στα 1880-1882 μ.Χ.

Το χωριό έχει να επιδείξει επίσης μεγάλη Εθνική δράση στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Εκεί βρίσκεται επίσης και το "Καστρί", που είναι αρχαίος χώρος και δεν έχει ανασκαφεί έως σήμερα και που εικάζεται ότι είναι η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Λόγγου.
Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν τρεις εκδοχές:

  • Το όνομα είναι σλαβικό.

  • Το όνομα είναι ελληνικό, βυζαντινής καταγωγής από το Καρβούνοψις, δηλ. αυτός που έχει την όψη μαύρη σαν κάρβουνο. (Η μητέρα του αυτοκράτορα Κων/νου του Πoρφυρογέννητoυ είχε το γέ­νος Καρβουνοψίνα).

  • Οι μυλωνάδες ονόμαζαν το χοντράλεσμα Ψίνα και το όνομα του χωριού, ίσως είναι κυριώνυμo έχοντας σχέση με κά­ποιου που λέγονταν Ψίνας ή από το παραγκώμι του (παρατσούκλι).

Το χωριό Ψήνα με 146 κατοίκους ανήκει στον Δήμο Δωδώνης.

Εννέα Κοινότητες και έξι οικισμοί, αποτελούν τον σημερινό Δήμο Δωδώνης. Η Αγία Αναστασία, η Δραγοψά, οι Δραµεσιοί, η Δωδώνη, η Κωστάνιανη, το Μαντείο, οι Μελιγγοί, ο Πολύγυρος και η Ψήνα και οι οικισμοί του, απλώνονται στους πρόποδες του Τόμαρου και αγκαλιάζουν την κοιλάδα της αρχαίας Δωδώνης.

Το καθένα με την δική του ξεχωριστή ομορφιά, με τις δικές του παραδόσεις, με την δική του πορεία στον χρόνο και στο χώρο και όλα μαζί αναπόσπαστα τμήματα της μακραίωνης παράδοσης.
Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έφερε την Δωδώνη πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο εκμηδενισμός των αποστάσεων δίνει στην περιοχή νέες δυνατότητες ανάπτυξης.

Έτσι σήμερα σε περιοχή που γέννησε τους μύθους, σήμερα γεννιέται η ελπίδα και μετά από πολλά χρόνια παρακμής και αποψίλωσης του πληθυσμού δημιουργούνται οι συνθήκες για αναστροφή της κατάστασης.
Οι κορυφές της Ολύτσικας τυλίγονται ακόμη στα ίδια μαύρα και βαριά σύννεφα που περιγράφει ο Όμηρος.

Και οι κεραυνοί αστράφτουν στα κοφτερά βράχια και ύστερα με την άνοιξη το θρόισμα της βελανιδιάς έρχεται κατευθείαν από τους αρχαίους συγγραφείς.

Η Δωδώνη, στο πέρασμα των αιώνων, κατάφερε να διατηρήσει όλη την γοητεία των μύθων και σήμερα προβάλλει με όλο το μεγαλείο του παρελθόντος έτοιμη να κερδίσει το μέλλον της!

To: Megalo Pefko Attikis.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου