Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η διαφθορά χωρίζει στα δύο την Ελλάδα...


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έρευνας για λογαριασμό της ΜΚΟ "Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς"
ΑΚΡΩΣ διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία ως προς το αν είναι αναστρέψιμη η πορεία εξέλιξης της διαφθοράς τελικά στη χώρα.
Έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η εταιρεία Ρublic Ιssue για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς", αποκαλύπτει ότι οι πολίτες είναι πραγματικά χωρισμένοι σε στρατόπεδα, σε σκεπτικιστές και σε αισιόδοξους, με τους δεύτερους να δίνουν τον τόνο: η οριακή πλειοψηφία πιστεύει ότι το μέλλον επιφυλάσσει και το τέλος του σφιχτού εναγκαλισμού της χώρας με τη διαφθορά.
Σήμερα ουδείς τρέφει αυταπάτες: εννέα στους δέκα(!) πολίτες παραδέχονται τον γενικευμένο χαρακτήρα του φαινομένου, αίσθηση που έχει άλλωστε επιτείνει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Η έρευνα εμφανίζει τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς να ενισχύεται θεαματικά, ευθέως αναλόγως προς τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο) του 2008, κατά τους οποίους το Βατοπαίδι ήταν στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης.
Στην κλίμακα της απλής καθημερινότητας καθοριστική παράμετρος για τη στάση απαξίωσης των πολιτών απέναντι στην πολιτεία εξακολουθούν να είναι το "φακελάκι" και το "γρηγορόσημο".
Τα δημόσια νοσοκομεία ενοχοποιούνται όσο κανένα άλλο πεδίο, με τις εφορίες και τις πολεοδομίες να έπονται - παραδοσιακά πια.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ολοένα περισσότεροι από αυτούς που βάζουν σήμερα το χέρι στην τσέπη για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης το βάζουν πιο βαθιά από ό,τι στο παρελθόν...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου