Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Δέσμη μέτρων για την αγορά καυσίμων...


Στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων με συγκράτηση των τιμών και διαφάνεια στις συναλλαγές στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης με τη νέα δέσμη μέτρων που προωθεί.
Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους του κλάδου ανακοίνωσε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων, αυτόματοι πωλητές βενζίνης και πάγωμα των κομίστρων των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων για το 2009.
Σύμφωνα με τον υπουργό όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, προβλέπεται εγκατάσταση από 1-1-2010 ταμειακών μηχανών με συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια, λειτουργία αυτόματων πωλητών καυσίμων στα πρατήρια όλο το 24ωρο, τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων στους κλειστούς αυτοκινητόδρομους που θα αναγράφουν τις τιμές στα δύο επόμενα πρατήρια ώστε οι οδηγοί να έχουν περιθώριο επιλογής καθώς και συνεχής ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την εξέλιξη των τιμών διυλιστηρίων, των εταιριών και των λιανικών τιμών στα πρατήρια ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ύψος και τις μεταβολές των περιθωρίων κέρδους.
Παράλληλα διευρύνεται ο ρόλος των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία θα κάνουν επιτόπου ελέγχους για νοθεία και θα μπορούν να επιβάλουν άμεσα κυρώσεις, θα μπορούν να κάνουν εκτός από χημικούς και κοστολογικούς ελέγχους και θα έχουν δυνατότητα προσωρινής σφράγισης των επιχειρήσεων σε περίπτωση παραβάσεων καθ' υποτροπή.
Τέλος, αναφορικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των βυτιοφορέων ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος συνολικά για τις εμπορευματικές μεταφορές καθώς και ότι η υπόθεση εξετάζεται ήδη από την Κομισιόν.
ΑΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου