Κάλεσμα στην ηγεσία της πΓΔΜ να "εγκαταλείψει τις εθνικιστικές πρακτικές", απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
"...Όσον αφορά το θέμα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της...", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα από την πρώτη στιγμή, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου, σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους.
"...Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, καθώς και η προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελούν υψηλότατες προτεραιότητές μας στο Κόσοβο...", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για τη σταθερή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζοντας ότι, "...για μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό...".
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ή ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
http://ellinikoforum.blogspot.com/
Είναι απορίας άξιος ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών, τόσο τις παρακαταθήκες της συσσωρευμένης διεθνούς εμπειρίας, όσο και το περιεχόμενο της πολιτικής - και όχι μόνο σκέψης - που παράγουν οι μάχιμοι διπλωμάτες πρώην και νυν, για τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και που βάζουν με το δικό τους τρόπο τη σφραγίδα τους στα μελλούμενα.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ???
Αν και δύσκολα θα βρει κανείς ανάλογο προηγούμενο όσο μακριά στο παρελθόν και να προχωρήσουν οι αναζητήσεις του, οφείλουμε να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το στίγμα της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής, που …ελέω πολιτικού συστήματος τείνει να λάβει πλέον διαχρονικό χαρακτήρα.
1.Εξωτερική πολιτική χωρίς ιεραρχήσεις και προτεραιότητες: Λες και δεν κρίνεται τίποτε σ αυτή τη χώρα. Λες και τα κορυφαία ζητήματα που κατά καιρούς την απασχόλησαν έχουν διευθετηθεί, και πλέον η εξωτερική πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει στη λογική του … «μεροδούλι – μεροφάι» ότι έκτακτο ήθελε προκύψει. Θα ‘λεγε κανείς πως η προσωπική ατζέντα της υπουργού εξωτερικών, δεν περιλαμβάνει λέξεις όπως ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΚΟΠΙΑ… Θα ’λεγε κανείς πως αυτή η ατζέντα δεν έχει κόκκινες υποσημειώσεις και SOS χειρισμούς… Πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ιδιαίτερα ζητήματα, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα στην ημερήσια διάταξή της. Πως αυτή η ατζέντα είναι πλέον υπερπλήρης από επισκέψεις, φιέστες, και έναν ιδιότυπο καθωσπρεπισμό.
2.Εξωτερική πολιτική χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένο βηματισμό: Αφού το καθημερινό γίγνεσθαι πλέον, δεν πείθει κανέναν πως είναι σαφείς οι στόχοι μας… καλά σχεδιασμένη η διαδρομή μας… προσεκτικά σχεδιασμένη η πολιτική αξιοποίηση των διεθνών ερεισμάτων μας κοκ. Δεν προκύπτει εκ του αποτελέσματος και δεν επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες, πως υπάρχει ο οποιοσδήποτε βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός κι αυτό που ακούμε είναι μασημένα λόγια όταν η πολιτική μας ηγεσία συζητά για μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Η Ελλάδα πλέον στην εξωτερική της πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών της θεμάτων, πορεύεται δημιουργώντας ένα ΝΕΟ… ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ… ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. Η διεθνής κοινότητα…
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://ellinikoforum.blogspot.com/