Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ο Ψωμιάδης κρατάει το κλειδί!

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κρατάει το κλειδί της εσωκομματικής εκλογής στη ΝΔ. Οι πιέσεις προς τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης να αποχωρήσει από την κούρσα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον πρώτο γύρο έχουν ατονήσει.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν δείχνει μέχρι στιγμής διατεθειμένος να κάνει πίσω, έχοντας στο νου του προφανώς να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, στην περίπτωση βέβαια μη επίτευξης απόλυτης πλειοψηφίας εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά, που δημοσκοπικά προηγείται. Όμως, οι φήμες για απόσυρσή του από την κούρσα έστω και την τελευταία στιγμή, δηλαδή το Σάββατο, οργιάζουν…
Επίσης, είναι κοινό μυστικό ότι ο νομάρχης ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τώρα μάλιστα που ο δήμος θα γίνει μητροπολιτικός, με τις νέες διαρθρωτικές (και συγκεντρωτικές) διοικητικές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΟΤΑ που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, θα το διαπραγματευθεί μέχρι τέλους.
Στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη επικρατεί ανησυχία, καθώς οι ψηφοφόροι του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι συντηρητικοί και εθνοκεντρικοί και στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα στραφούν στο δεύτερο γύρο, εφόσον αυτός απαιτηθεί, στον Αντώνη Σαμαρά.

Αιχμές εκατέρωθεν

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι "η εκλογή θα καθορίσει αν θα είμαστε μια παράταξη εσωστρεφής και κλεισμένη στο καβούκι της ή μια παράταξη εξωστρεφής με προοπτική εξουσίας. Αν θα δώσουμε την μάχη των ιδεών με θέσεις για το σήμερα και το αύριο ή με ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη. Αν θα είμαστε κόμμα εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας". Μάλιστα, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε τα επιχειρήματά της, προειδοποιώντας για «συρρίκνωση» της ΝΔ στην περίπτωση που δεν κερδίσει τη μάχη και κατηγορώντας τον αντίπαλό της για «ευρωσκεπτικισμό».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς από την Κρήτη όπου περιόδευσε, επέμεινε ιδεολογικά και απέφυγε να σηκώσει το γάντι, ενώ εστίασε στη βάση του κόμματος, λέγοντας: "Σ’ αυτή την κοινωνία, δεν υπάρχουν μόνο οι “ταλαντευόμενοι” ψηφοφόροι. Υπάρχουν – επιτέλους - και οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι! Με όλους αυτούς – που είναι πολλοί περισσότεροι - ποιος θα ασχοληθεί; Όλους αυτούς, ποιος θα τους εκπροσωπήσει;"

Αποδοκιμασία για τη στήριξη Λοΐζου στη Ντόρα

Παράλληλα, την έντονη αποδοκιμασία των Κυπρίων της Αθήνας προκάλεσε η ανοικτή υποστήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ) Λοΐζος Λοΐζου με τη θεσμική του ιδιότητα στη Ντόρα Μπακογιάννη. Οι Κύπριοι των Αθηνών ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την ανάμειξη του ονόματος του Τάσσου Παπαδόπουλου και επισημαίνουν ότι ο αείμνηστος Κύπριος πολιτικός είχε συγκρουστεί με την κ. Μπακογιάννη για το μείζον θέμα του Σχεδίου Ανάν. Μάλιστα, το ΔΣ της ΕΚΕ σε συνεδρίασή του μετά από καταγγελία πέντε μελών του διευκρινίζει ότι ο κ. Λοΐζος εξέφρασε προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζει ούτε την άποψη του ΔΣ, ούτε των μελών της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.
Στην επιστολή του ο κ. Λοΐζου είχε υπογραμμίσει, υιοθετώντας πολιτικά ατυχείς διατυπώσεις και εκπλήσσοντας τους πάντες, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «συνεργάστηκε άριστα και παραγωγικά ως υπουργός Εξωτερικών με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο και με το Δημήτρη Χριστόφια… Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να συνεργαστεί άριστα με το Γιώργο Παπανδρέου γιατί ακολουθούν και οι δυο παράλληλους δρόμους… Η εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στη θέση του Προέδρου της ΝΔ ενισχύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Όλα έτοιμα για τη διαδικασία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε ότι «όσοι νοιαζόμαστε να είμαστε παρόντες την Κυριακή να έχουμε υπόψη μας ότι εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ανάγκη ο καθένας να συμμετάσχει στην ευταξία και στον άψογο και υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει η όλη διαδικασία».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, θα λειτουργήσουν 1039 εκλογικά κέντρα, με 1584 εκλογικά τμήματα, ενώ στις χώρες της ΕΕ όπου διαβιούν Έλληνες, θα λειτουργήσουν 64 εκλογικά τμήματα. Στο σύστημα θα είναι συνδεδεμένοι 3.516 υπολογιστές. Επίσης, όλα είναι εντάξει όσον αφορά στις εφορευτικές επιτροπές και τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που έχουν οριστεί από τους υποψήφιους. Η διαδικασία, αυτή θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα τερματιστεί στις 7 το απόγευμα, ενώ όπου υπάρχουν ουρές, η διαδικασία θα παραταθεί, μέχρι να ψηφίσουν όσοι αναμένουν. Όσον αφορά τέλος στα αποτελέσματα, αυτά θα αρχίσουν να μεταδίδονται μόλις συμπληρωθεί η καταμέτρηση του 20% των ψήφων. Τέλος, όσο περνούν οι ώρες, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να απευθύνει διάγγελμα…
Νίκος Χιδίρογλου

2 comments:

  1. Διάψευση από την νωση Κυπρίων Ελλάδας σχετικά με τη δήθεν αποδοκιμασία του Προέδρου της:
    http://eklogiproedrou.blogspot.com/2009/11/blog-post_3638.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ψωμιαδης μπορει να κραταει το κλειδι,αλλα μπορει να βρει την κλειδαροτρυπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή