Κίτρινη κάρτα αναμένεται να δεχθεί σήμερα η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες καθώς η Κομισιόν προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσον τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 θα οδηγήσουν σε σταθερή και μόνιμη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η Κομισιόν θεωρεί ότι... στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνονται μέτρα για τη μόνιμη μείωση των δαπανών ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ότι μεγάλο ποσοστό στηρίζεται σε έκτακτα μέτρα που δεν θα επαναληφθούν, όπως η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, καθώς και σε αβέβαιες προβλέψεις για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Έτσι, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Εurogroup και Εcofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο τετ α τετ που θα έχει με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού και στην ουσία για πρώτη φορά να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης.
Ήδη πάντως με βάση την έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος που χρεώνεται στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να αποφασίσει να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση του έναντι της Ελλάδας, με την υπαγωγή της χώρας μας σε επιτήρηση με βάση το επόμενο άρθρο 8 της παραγράφου 104 της Συνθήκης. Πρόκειται για ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (από το άρθρο 7 σήμερα) που δεν επιφέρει επί του παρόντος ουσιαστικές μεταβολές στη διαδικασία επιτήρησης αλλά φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην παράγραφο 9 και τις εξετάσεις ανά τρίμηνο.
Οι ενστάσεις
Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Εurogroup και Εcofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και αναμένεται να διατυπώσουν ενστάσεις σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παρ΄ ότι ο στόχος που τέθηκε για μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ στο 9,4% το επόμενο έτος ικανοποιεί τις επιταγές ποσοτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η Κομισιόν επιφυλάσσεται σχετικά με τη μονιμότητα των μέτρων που επελέγησαν. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες, από τις 3,3 μονάδες της ετήσιας προσαρμογής του ελλείμματος, οι 2,1 μονάδες δεν συνδέονται με μόνιμα μέτρα ενώ συνολικά η προσαρμογή γίνεται περισσότερο από την πλευρά των εσόδων (αύξηση 4,5 δισ. ευρώ) και λιγότερο από την πλευρά των δαπανών (μείωση 1,6 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο προϋπολογισμού:
● Εξοικονόμηση της τάξεως του 0,8% επιτυγχάνεται το επόμενο έτος από το γεγονός ότι δεν επαναλαμβάνονται δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Πρόκειται για δαπάνες που σχετίζονται με την εξόφληση παλαιών χρεών νοσοκομείων, εκλογικές δαπάνες και η αποζημίωση που επιδικάστηκε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ολυμπιακή. Μάλιστα αν προστεθούν και οι δαπάνες 350 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο Ταμείο κατά της Φτώχειας και δεν επαναλαμβάνονται το 2010, η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ.
● Από την πλευρά των εσόδων, το έλλειμμα περιορίζεται κατά 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς σε μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, έσοδα τα οποία δεν αναμένεται- προς το παρόν τουλάχιστον- να επαναληφθούν του χρόνου και κατά 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ληξιπρόθεσμες υποθέσεις (στα μέτωπα αυτά η Ελλάδα πολλές φορές έχει δώσει υποσχέσεις που έμειναν κενές). Από αυτές τις δύο πηγές, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ.
● 500 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται από την πλευρά των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στο μέτωπο αυτό η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για το αν η μείωση είναι πραγματική ή λογιστική. Η ελάφρυνση του ελλείμματος είναι της τάξεως του 0,2%.
Στις παραπάνω κυβερνητικές επιλογές που αποτυπώνονται στο προσχέδιο στηρίζεται η συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 2,1 μονάδες από τις 3,3 μονάδες της προσαρμογής και οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να εγείρουν ζήτημα.
fimotro
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου