Στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν (επαναλαμβανόμενα, μερικές φορές) θαύματα.
Στην οικονομία ποτέ!
Στο ποδόσφαιρο μπορεί να νικήσεις ακόμη και με γκολ από σπόντα. Στην οικονομία είσαι δεμένος με μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, επιτηρητές, τοκοχρεολύσια και κεφάλαια τα οποία πρέπει να ξεχρεώσεις.
Στο ποδόσφαιρο, ακόμη κι αν χάσεις, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το ποδόσφαιρο άλλωστε δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα (σπουδαίο) παιχνίδι. Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι παιχνίδι. Είναι ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος μέσα στον οποίο περιστρεφόμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Το ποδόσφαιρο ως κοινωνική διαδικασία και θέαμα μπορεί να προσφέρει πολλά σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να νιώσει περηφάνια ή να ξεχάσει. Η οικονομική - πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε, ωστόσο, δεν επιτρέπει υπεκφυγές ούτε ονειροπολήσεις...
Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Από τα λάθη διαμορφώνεται το αποτέλεσμα: η νίκη και η ήττα. Στην πολιτική, ειδικά σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με κυριαρχικά δικαιώματα και την τύχη των μελλοντικών γενιών της χώρας, τα λάθη απαγορεύονται!
Για τη διαχείριση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι συνηθισμένο φαινόμενο να προσλαμβάνεται ένας ξένος προπονητής. Για τη διαχείριση της πολιτικής πραγματικότητας μιας χώρας ο... μάνατζερ πρέπει απαραιτήτως να είναι γηγενής, να γνωρίζει και να πονά τον τόπο, να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του λαού που του ανέθεσε το έργο της διακυβέρνησης.
Στο ποδόσφαιρο δεν είναι λίγες οι φορές που κουμάντο στην ομάδα δεν κάνει ο προπονητής, αλλά ο πρόεδρος - χρηματοδότης. Το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική – με μεγαλύτερη, ωστόσο, προσοχή και κάλυψη. Η οικονομική εξουσία έχει εδώ και καιρό βρει τρόπους είτε να διαφθείρει είτε να εξαγοράζει την πολιτική.
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, όπως αυτή που βιώνουμε στη χώρα το τελευταίο διάστημα, η οικονομική εξουσία δεν έχει ανάγκη να τηρήσει ούτε τα προσχήματα: υπάλληλοι τραπεζών (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) έχουν επί της ουσίας παραμερίσει την πολιτική εξουσία και κρατούν τις τύχες της χώρας και του λαού της στα χέρια τους.
Στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, απλώς φεύγει ο προπονητής. Στην πολιτική υπάρχουν ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες οι όποιες αλλαγές προκύπτουν κατόπιν εορτής, κατά κανόνα έπειτα από μια εθνική συντριβή.
Η συντριβή σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι κάτι που μπορεί μια κοινωνία να διαχειριστεί και να ξεπεράσει ύστερα από μια βδομάδα. Μια εθνική συντριβή εγγράφεται για πάντα στην Ιστορία ενός τόπου...
topontiki
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Μετά και τη νίκη της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ οι πολυθρόνες πια είναι δεδομένες. Μακαρίως οι νεοέλληνες θα βλέπουν ποδόσφαιρο ενώ η ζωή τους θα καταστρέφεται. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Δυστυχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφή