Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν αρκουδιάρηδες…

Διαφημίζουν το ξεπούλημα στους ... "επενδυτές"
Σαν αρκουδιάρης που γυρίζει στις γειτονιές προσπαθώντας να βγάλει μεροκάματο πήγε στη Νέα Υόρκη ο Παπανδρέου, ταυτόχρονα με τον υπουργό Οικονομικών, που περιόδευε την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά κέντρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Στόχος και των δύο να πείσουν τις "αγορές", ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους εξασφαλίσει επί μακρόν υπερκέρδη, φτάνει να κατέβουν σε πιο "λογικά" τοκογλυφικά επιτόκια. Και οι δύο διαφήμισαν κατά κόρον τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που κατάφεραν να πάρουν. Ο Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει "δημιουργικό σοκ" τα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.
"Οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα αλλά και όλες οι νέες ευκαιρίες που δίνονται για επενδύσεις στη χώρα μας, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται", είπε βγαίνοντας από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. "Προχωρήσαμε σε μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από το συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό έως τη μείωση του ελλείμματος προκειμένου η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική", είπε σε συνέντευξη Τύπου στο άντρο της Wall Street, όπου επίσης σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση "θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να υπερκεράσει τη δημοσιονομική κρίση". "Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα γιατί η παύση πληρωμών θα αποτελούσε τραγωδία για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, θα δημιουργούσε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Για να συμπληρώσει: "Οι διαρθρωτικές αλλαγές δημιούργησαν ένα θετικό σοκ. Ολοι πονέσαμε, αλλά για την οικονομία το σοκ ήταν θετικό, δημιουργικό αν θέλετε και, του χρόνου, θα δούμε το ξεκίνημα μιας πιο δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας".
Παπανδρέου και Παμπούκης, σαν κοινοί πλασιέ, είχαν συνανήσεις με εκπροσώπους καπιταλιστικών ομίλων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ινδία, το Ισραήλ, την Τουρκία, τους οποίους κάλεσαν να επενδύσουν στον τουρισμό. Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στα προνόμια προς τους εφοπλιστές, λέγοντας με νόημα ότι η Ελλάδα "είναι πια πολύ πιο φιλική και προσφέρεται περισσότερο για επενδύσεις, σε σύγκριση με το παρελθόν".
Σε όλους τους συνομιλητές τους, Παπανδρέου και Παμπούκης παρουσίασαν ως δέλεαρ το πάγωμα των μισθών, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλιση και τη φορολογία, καθώς και την απελευθέρωση της ενέργειας και το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βγάζοντας στο σφυρί όχι μόνο κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και την ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους. Ειδικά στο τελευταίο αναφέρθηκε και ο Πεταλωτής στην Αθήνα, τονίζοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση είναι "έτοιμη να αξιοποιήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας" και αναγγέλλοντας την "αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού", δηλαδή την παράδοσή του στους μεγαλοεργολάβους για "αξιοποίηση" με μπόλικο τσιμέντο. Την ίδια ώρα, ο Παπανδρέου αναφερόταν – για πρώτη φορά – στο ύψος της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημόσιου, ανεβάζοντάς την στα 270 δισ. ευρώ (δηλαδή, όσο είναι και το χρέος), καλώντας τα κοράκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου να σπεύσουν να επωφεληθούν τώρα που όλα βγαίνουν στο σφυρί. Φυσικά, "φιλέτο" είναι εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές και αυτές πλασάρισαν Παπανδρέου και Παμπούκης στους "επενδυτές" με τους οποίους συναντήθηκαν.
Πάντως, παρά το ξεβράκωμα του ίδιου του πρωθυπουργού και παρά τις διαρροές από το περιβάλλον του ότι θα έφερνε επενδύσεις, τίποτα δεν ανακοινώθηκε. Γι’ αυτό και κρεμάστηκαν από τ’ "απαυτά" του εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο θα συναντιόταν ο Παπανδρέου την Πέμπτη.
Οι ξένοι καπιταλιστές είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακόμη και με τους καλύτερους γι’ αυτούς όρους, πρώτο εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που υπάρχει διεθνώς και δεύτερο επειδή φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα.
eksegersi
Bookmark and Share

1 comments:

  1. Θέλουμε επενδύσεις στην Ελλάδα ή προτιμάμε οι επενδύσεις που ούτως ή άλλως θα γίνουν να γίνουν στην Τουρκία,τα Σκόπια ή την Μποτσουάνα?
    Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου ή προτιμάμε να την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη να ρημάζει και να γίνεται αντικείμενο καταπάτησης?
    Αν συμφωνήσουμε ότι θέλουμε, απ΄ ότι καταλαβαίνω του αρθρογράφου του ξινίζει, μετά θα δούμε και το καθόλου ασήμαντο ΠΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή