Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αισιοδοξία από πού;

Κατά τη σύσκεψη του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά και οριστικοποιήθηκαν (για την ώρα) τα βασικά μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- παρά τις επιφυλάξεις πολλών υπουργών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Στις παρατηρήσεις δε υπουργών του, ότι ο Προϋπολογισμός είναι απολύτως αναγκαίο να έχει και μια αναπτυξιακή διάσταση, λέγεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμενε ότι το 2011 κύριος στόχος παραμένει ο περιορισμός του ελλείμματος και ότι η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2012.
Αρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός για το 2011 θέλει έναν προϋπολογισμό καθαρά δημοσιονομικής πειθαρχίας με ακόμη σκληρότερη λιτότητα. Και, από τον μεθεπόμενο χρόνο, βλέπουμε και τα αναπτυξιακά.
Τα μεγέθη, βεβαίως, του προσχεδίου είναι μεγέθη του προσχεδίου και όχι του προϋπολογισμού. Τα τελικά μεγέθη του θα διαμορφωθούν στις Βρυξέλλες από την τρόικα. Και τα πραγματικά μεγέθη του θα τα διαμορφώσει η ίδια η ζωή και η κατάσταση, κατά την εκτέλεσή του.
Τα σίγουρα μεγέθη του προϋπολογισμού – και μάλιστα με προσέγγιση εκατοστού – είναι εκείνα που αναφέρονται στο δημόσιο χρέος (θα κυμανθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ γύρω στο 155% και σε απόλυτους αριθμούς γύρω στα 340 δισ. ευρώ), στην ανεργία (η επίσημη -καταγεγραμμένη - ως ποσοστό θα είναι 14,5% και ως απόλυτος αριθμός 728.000 και η πραγματική 1.000.000), στην ύφεση, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο -2,6%, ενώ ακόμη και υπουργοί θεωρούν πολύ αισιόδοξη την εκτίμηση αυτή και στα προσδοκώμενα νέα έσοδα (7 δισ. ευρώ) πολλά από τα οποία θεωρούνται (από αναλυτές) επισφαλή στην είσπραξή τους.
Υστερα από αυτά, δικαιολογημένα, κάθε πολίτης, που γνωρίζει στοιχειώδη αριθμητική, αναρωτιέται από πού αντλεί την αισιοδοξία του ο κ. Γ. Παπανδρέου, την οποία, μάλιστα, δεν εκφράζει μόνο προς τα έξω (και καλά κάνει), αλλά και προς τα μέσα - ακόμη και στους υπουργούς του;
Και, πιο συγκεκριμένα:
  • Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός όταν παρέλαβε ένα δημόσιο χρέος 292 δισ. ευρώ και -παρά τα περιοριστικά μέτρα και παρά τη μείωση του ΑΕΠ- μέσα σε δυο χρόνια, θα το έχει ανεβάσει στα 340 δισ. ευρώ ή στο 155% του ΑΕΠ από 115,9% που το πήρε;
  • Πόσο αισιόδοξος δικαιούται να είναι ο πρωθυπουργός, όταν ο ένας στους πέντε ενεργούς πολίτες της χώρας του είναι άνεργος και η μία στις τέσσαρες επιχειρήσεις ή έκλεισε ή συρρικνώθηκε ή πηγαίνει για βέβαιο κλείσιμο;
  • Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός ότι δύναται να αντλήσει νέους πόρους από μια οικονομία που ασφυκτιά και από μια κοινωνία που χειμάζεται, προκειμένου να πληρώνει 15 δισ. ευρώ ετησίως για τόκους του δημοσίου χρέους και ότι δύναται να αντλεί και πόρους για περιορισμό του δημοσίου χρέους στο ανεκτό ποσοστό 60% του ΑΕΠ;
  • Και πόσο -τέλος- αισιόδοξος είναι ότι μπορεί μέσα στο 2011 να αντλήσει 7 ακόμη δισ. ευρώ, από μια οικονομία και κοινωνία -στυμμένες λεμονόκουπες- που φυλλορροούν από τα λουκέτα και τη μετανάστευση;
Πολύ θα θέλαμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του, αλλά, η γενική μαυρίλα δεν μάς το επιτρέπει!
Χρήστος Θεοχαράτος
Bookmark and Share

1 comments:

  1. Δείτε τι γράμματα μαθαίνουν μερικοί δασκάλοι στα παιδιά μας! ΝΤΡΟΠΗ!

    Την Κυριακή το μεσημέρι ήμουν σε ένα από τα καφενεία της Κόνιτσας και έπινα τα τσιπουράκια μου με την παρέα μου. Αρκετός ο κόσμος, πολλές οι παρέες και αναπόφευκτα κάποια στιγμή ήρθε και η κουβέντα σε τί άλλο; Στα πολιτικά και τις επικείμενες εκλογές.
    Όπως καταλαβαίνετε... ο καθένας το "μακρύ του και το κοντό του". Ο καθένας με την γνώμη του και την άποψή του. Εξάλλου έχω ξαναγράψει πως οι γνώμες και οι απόψεις, είναι σαν τις ... μύτες ( η μύτη, πληθυντικός οι μύτες)!
    Όλοι έχουμε από μία!Μερικές φορές όμως, οι απόψεις ορισμένων "σε βγάζουν από τα ρούχα σου".
    Έτσι και έγινε.
    Μια δασκάλα λοιπόν, που δήλωνε πως στα φοιτητικά της χρόνια ήταν "Κνίτρια" (στη σπουδάζουσα της ΚΝΕ), αλλά τώρα προσκείμενη και υποστηρίζουσα το ΠΑΣΟΚ, μας έλεγε περί ιστορίας!
    Έλεγε λοιπόν πως ο Κολοκοτρώνης κάποια στιγμή στον...

    πόλεμο στην απελευθέρωση του γένους, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ήταν εγκληματίας πολέμου! Πως έσφαζε τα παιδιά των ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ και τα κρέμαγε έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους.
    ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ........
    Τι να της πείς τώρα αυτής της γυναίκας; Που η "πλάκα" είναι πως αυτά που λέει στην παρέα, θα τα λέει και στα παιδιά που υποτίθεται πως τα μαθαίνει γράμματα. Πως τους μαθαίνει την Ιστορία του Ελληνικού γένους!
    Μαθαίνει στα παιδιά μας τις μ@@@@ιες που έλεγε σε εμάς. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ...........
    Όχι ότι ήταν κατακτητές...
    Όχι ότι έσφαξαν τους Έλληνες...
    Όχι ότι μας είχαν σκλαβωμένους 400 χρόνια...
    Όχι ότι έφεραν τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους εδώ και κάνανε παιδιά...
    Διαστρέβλωση της Ιστορίας σε όλο το μεγαλείο της!
    Και όχι από την Δραγώνα ή δεν ξέρω ποιόν άλλο πολιτικό και "κατέχοντα", αλλά από μια δασκάλα!

    Τι να της πείς αυτής της γυναίκας που δήλωνε "ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" και όχι Έλληνας πολίτης.
    Το μόνο που έχω να πω σε όσους λένε και ισχυρίζονται τέτοια πράγματα, είναι πως έχετε "ξεφύγει".
    Επίσης έχω να πω σε αυτούς που είναι στο ΠΑΣΟΚ και ακόμη δεν έχουν διαγράψει την λέξη ΕΛΛΑΔΑ από το λεξιλόγιό τους, πως όταν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, απόψεις και ιδέες στο Κίνημα, τότε σωστά φωνάζουν όλοι οι υπόλοιποι................
    Χάνετε κόσμο κύριοι!
    Πάρτε το χαμπάρι!
    Σταματήστε το "πολυσυλλεκτικό" και το "πολυπολιτισμικό" ΠΑΣΟΚ.
    Μείνετε σταθεροί στις αξίες, τις ιδέες και τις αρχές που πρέπει!
    Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας:
    "ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ".
    Και εσείς αν συνεχίσετε όλα αυτά ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ!

    Kαι για την αποκατάσταση της αλήθειας, από τα απομνημονεύματά του:
    "Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», και διέταξα και το έκοψαν".
    "O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου".
    "Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση".
    http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/09/blog-post_1592.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή