Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ο "ψαλιδοχέρης"

Γράφει ο Χατζητσάκος
Όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνδιαμόρφωνε μαζί με τους «τροϊκανούς» το μνημόνιο-«γκιλοτίνα» γνώριζε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα τούνελ χρόνιας ύφεσης εις βάρος των πιο παραγωγικών, καθώς και των πιο ευπαθών οικονομικά τμημάτων της κοινωνίας.
Πολύ περισσότερο, ο κ. Παπανδρέου ήξερε ότι με την επίμαχη παράγραφο της συμφωνίας, βάσει της οποίας οι επιχειρησιακές συμβάσεις καθίστανται υπέρτερες των κλαδικών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων επιστρέφουν στην εποχή του Μεσοπολέμου. Ηδη, στη βάση αυτής της «επιταγής» του μνημονίου τα κατώτατα όρια των μισθών του ιδιωτικού τομέα (739,5 ευρώ) άρχισαν να σπάνε. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι σε 2 επιχειρήσεις, υπό την απειλή των απολύσεων, οι εργοδότες επέβαλαν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς της τάξης των 640 ευρώ, δηλαδή με αμοιβές οι οποίες δίδονταν πριν από μια δεκαετία.
Αυτό είναι μόνο η αρχή… Σύντομα, η λογική της επιβολής μισθών στο επίπεδο των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ θα κυριαρχήσει στο σύνολο της αγοράς εργασίας γυρίζοντας τα εισοδήματα των μισθωτών σε «ασπρόμαυρες» εποχές. Αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο θα πρέπει, λοιπόν, οι πολίτες να αποδεχθούν τους ψευδεπίγραφους εκβιασμούς του κ. Παπανδρέου εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν ο ίδιος, σαν άλλος «ψαλιδοχέρης», προωθεί την οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή και ατομική τους εξαθλίωση;
Το δίλημμα «Παπανδρέου ή χάος» προκαλεί μόνο θυμηδία.
Η αλήθεια είναι ότι θα επέλθει οριστικό χάος εάν το πολιτικό μήνυμα της 7ης Νοεμβρίου είναι υπέρ της συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου