Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Κε Σαμαρά. "Ο σιωπών δοκεί συναινείν" και ...συνεργείν.!

= Ο Ν. Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, προέτρεπε το 2001, 2 τους μικροεπενδυτές.
- "Αγοράστε δεκαετή ομόλογα και νέα προϊόντα" ....
Πάντως, οι τράπεζες από την πλευρά τους φαίνεται να αγνόησαν παλαιότερες παραινέσεις που είχε απευθύνει πριν από έναν χρόνο(2001) ο κ. Χριστοδουλάκης για να προσφέρουν προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις.
Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, που κατά καιρούς διαφημίζονται, αποτελούν περισσότερο «τζόγο», καθώς η απόδοσή τους στηρίζεται σε ένα «στοίχημα»].
Πόσους άραγε να έκαψες και κλαίνε σήμερα κύριε Χ ;
Κε Σαμαρά, αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα, σας το λέμε τώρα.
Η πίστωση χρόνου, για να ασκήσετε τα καθήκοντά σας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τελειώσει και ισχύει πλέον το:
"Ο σιωπών δοκεί συναινείν" και συνεργείν...
Να το πούμε πιο λαϊκά:
Όπως τα αβγά δεν βάφονται με π....ς , έτσι και η "Ελπίδα" δεν συντηρείται με ωραία λόγια του αέρα και η άνοιξη δεν έρχεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.
-Αυτό απαιτεί ο Ελληνικός λαός, " ....την των Τοιούτων Εγκλημάτων Κάθαρσην....".= http://press-gr.blogspot.com/2010/07/deal_15.html  
Ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης είναι πίσω από το σχέδιο με το μεγάλο deal της Πειραιώς-ΑΤΕ-ΤΤ !
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010
Πρόσφατα ο πρώην υπουργός, κ. Χριστοδουλάκης ασχολήθηκε, όλο αυτό το διάστημα, με....το να προετοιμάσει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία υποβλήθηκε από τον κ. Μιχάλη Σάλλα.
Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλάκης είχε προσπαθήσει και ως υπουργός Οικονομίας να προχωρήσει στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - μόνο που τότε το "φλερτ" γινόταν με την Eurobank του κ. Λάτση. Το σχέδιο του κ. Χριστοδουλάκη αυτό δεν προχώρησε, τότε, λόγω ενδοκυβερνητικών διαφωνιών. Δείχνει να προχωράει τώρα που είναι σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς.... http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=17.12.2002   
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2002
Από τη φούσκα των μετοχών στη φούσκα των ομολόγων επιχειρεί να στρέψει τους μικροεπενδυτές η κυβέρνηση.
Προτροπή Νίκου Χριστοδουλάκη στους τραπεζίτες να τα διαθέτουν απλόχερα, τη στιγμή που οι τιμές ακουμπούν «οροφή»
Σπρώχνει καταθέτες στα -δύσκολα- ομόλογα
Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, που κατά καιρούς διαφημίζονται, αποτελούν περισσότερο «τζόγο», καθώς η απόδοσή τους στηρίζεται σε ένα «στοίχημα».
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την εξαφάνιση των αποδόσεων της «λαϊκής αποταμίευσης», ζήτησε από τις τράπεζες να διαθέτουν με μεγαλύτερη ευκολία ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου σε μικροεπενδυτές.
Ετσι, στη συνάντηση που είχε χθες-16/12/2002-ο κ. Χριστοδουλάκης με τους διοικητές των Εθνικής (Καρατζάς), Εμπορικής (Στουρνάρας), Alpha (Κωστόπουλος), Eurobank (Νανόπουλος) και Πειραιώς (Σάλλας), συμφωνήθηκε να αυξήσουν τη διάθεση πενταετών και δεκαετών ομολόγων προς τους μικροεπενδυτές. Αυτό θα γίνει είτε με απευθείας διάθεση των ομολόγων είτε με τη δημιουργία νέων προϊόντων.
Κίνδυνος εγκλωβισμού
Την ίδια ώρα, όμως, οι τιμές των περισσότερων τίτλων βρίσκονται σε ιστορικώς υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση έως και 15%, εξέλιξη η οποία μπορεί να «εγκλωβίσει» τους επενδυτές στην αγορά. Ετσι, για ακόμη μία φορά είναι ορατός ο κίνδυνος να υποστούν απώλειες από το κεφάλαιό τους όταν θα χρειαστεί να ρευστοποιήσουν τους τίτλους αυτούς σε τιμές χαμηλότερες από τις σημερινές.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή και τις δυσκολίες «προσπέλασης» και παρακολούθησης που έχουν οι μικροεπενδυτές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην οποία άλλωστε δραστηριοποιούνται μόνο τράπεζες, η λύση των κρατικών τίτλων που προέβαλε ο υπουργός Οικονομίας δεν αίρει τα αδιέξοδα της μεγάλης μερίδας των αποταμιευτών. Ετσι, ακόμη και αν αγνοήσει κανείς τους επενδυτικούς κινδύνους που κρύβει για τους αδαείς η αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων αυτών είναι ελάχιστα υψηλότεροι από τις εναλλακτικές τοποθετήσεις που προσφέρουν οι τράπεζες για ρέπος ή προθεσμιακούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,5% και αν αφαιρεθεί η φορολογία, συμπιέζεται στο 3,1%.
Βέβαια, εκτός από την ετήσια απόδοση που θα λαμβάνει ο επενδυτής -και η οποία προσδιορίζεται από την τιμή στην οποία αγοράζει το ομόλογο- σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τιμή στην οποία θα το ρευστοποιήσει, αν θελήσει να πάρει το κεφάλαιό του πίσω πριν από τη λήξη. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόραζε το 2000 ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο λήγει το 2013 και το ρευστοποιούσε σήμερα, θα είχε πετύχει ένα κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως του 14%. Βέβαια, θα ήταν πολύ δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς ποια θα είναι η πορεία της τιμής τού συγκεκριμένου ομολόγου μέχρι να λήξει. Έτσι, αν περιμένει να εξοφλήσει το ομόλογο στη λήξη του, υποχρεωτικά θα λάβει το κεφάλαιό του στο ακέραιο, δηλαδή για έναν τίτλο ονομαστικής αξίας 3.000 ευρώ, θα εισπράξει το ποσό αυτό - ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία το έχει αγοράσει.
Ευνοϊκή διετία
Το οικονομικό περιβάλλον τα τελευταία δύο χρόνια έχει ευνοήσει σημαντικά την αγορά ομολόγων. Αποτέλεσμα, οι τιμές των περισσότερων τίτλων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, η τιμή της παλαιότερης έκδοσης των δεκαετών ομολόγων στο διάστημα αυτό έχει αυξηθεί κατά 9%, της παλαιότερης έκδοσης δεκαπενταετών ομολόγων κατά 14% και των επταετών ομολόγων κατά 9,5%. Με δεδομένη την πορεία αυτή, μια τέτοια επένδυση είναι αρκετά παρακινδυνευμένη.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε μεθόδους του παρελθόντος, όπως η έκδοση αποταμιευτικών ομολόγων με υψηλότερο επιτόκιο, γιατί κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Έτσι, στη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης με τους διοικητές των Εθνικής (Καρατζάς), Εμπορικής (Στουρνάρας), Alpha (Κωστόπουλος), Eurobank (Νανόπουλος) και Πειραιώς (Σάλλας), συμφωνήθηκε να αυξήσουν τη διάθεση πενταετών και δεκαετών ομολόγων προς τους μικροεπενδυτές. Αυτό θα γίνει είτε με απευθείας διάθεση των ομολόγων είτε με τη δημιουργία νέων προϊόντων.
Πάντως, οι τράπεζες από την πλευρά τους φαίνεται να αγνόησαν παλαιότερες παραινέσεις που είχε απευθύνει πριν από έναν χρόνο(2001) ο κ. Χριστοδουλάκης για να προσφέρουν προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις. Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, που κατά καιρούς διαφημίζονται, αποτελούν περισσότερο «τζόγο», καθώς η απόδοσή τους στηρίζεται σε ένα «στοίχημα».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2002
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Bookmark and Share

1 comments: