Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

"Έφυγε" ο Μιλτιάδης Έβερτ.!

Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 72 ετών, ο Μιλτιάδης Έβερτ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου του 1939.
Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.
Διετέλεσε οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής επιχειρήσεων και τραπεζών. Εργάστηκε, επίσης, ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της χούντας τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών.
Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.
Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%.
Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο «Αθήνα 9,84», ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.
Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ» του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.
Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων.
Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την αποχώρησή του από την πολιτική. Στην επιστολή του, ο Μιλτιάδης Έβερτ ζητούσε από τον Κ.Καραμανλή να μπει στη 12η -τιμητική και μη εκλόγιμη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Όπως ανέφερε, ήταν τιμητική για εκείνον η πρόταση που του έγινε από τον τέως πρωθυπουργό να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά -όπως σημείωνε- έπρεπε να συμβάλει «στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ πρώτος έκανα πράξη».
Δημοσίευσε πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, άμυνας, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπήρξε και συγγραφέας αρκετών βιβλίων («Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή»).
Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Bookmark and Share

10 comments:

  1. Συλλυπητήρια στους οικείους του
    Καλό του ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι ν'απορει κανεις με κατι πραγματα. Απο την τριπλεττα Εβερτ(δεξιός)-Δημα(δεξιός)-Καννελοπουλου(κεντρωος του ΔΟΛ) που καναν εσωτερικη αντιπολιτευση/υπονομευση στον Μητσοτακη οι δυο "φυγανε" ενώ το Μητσοτακ συνεχιζει με ντούρασελ. Και τον Δημα δεν τον βλεπω πολυ καλα τελευταία. Ειναι ν'απορει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ME TO MILTO SINERGASTIKA THN EPOXI TOY PAPOY POLES KAI KALES ANEMNISIS ANTIO MILTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αιωνια του η μνημη.
    Πιστεύω θα είχε βγεί πρωθυπουργός το 1996 άν το ΠΑΣΟΚ δέν είχε κάνει το μεγάλο μπάμ με τον Σημίτη τον εσωκομματικό του Αντριανδρέα, ο Παπανδρεισμός είχε ξωφλήσει απο τότε άλλοι έκαναν τα πάντα να τον ξαναφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρ ολιγον εθνικη απωλεια..
    Αναξιμανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ΄αρχήν αιωνία του η μνήμη....
    Προσωπικές εμπειρίες :
    Καλός άνθρωπος, ηθικός, ¨κλασσικός ΕΡΕτζής ¨για την εποχή εκείνη, - όσοι την έζησαν, - και καμμία σχέση η τότε ΕΡΕ με την νεολαία του ΠΑΣΟΚ...και δυστυχώς με την σημερινή ΟΝΝΕΔ...
    Τηρούσε τον λόγο του, ουσιαστικά δεν επιδίωξε την διώξη κανενός, ακόμα και των πολιτικών του αντιπάλων, εντός και εκτός της ΝΔ.
    Μεγάλωσε μέσα στον μηχανισμό του κομματός του, και ως εκ τούτου αθελά του , έφερε όλες τίς αγκυλώσεις και τίς δυσκολίες προσαρμογής ή την έλλειψη διορατικότητος σε διεθνές κυρίως επίπεδο, - αυτό συμβαίνει βέβαια σε όλα τα κόμματα.
    Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με τούς απίθανους σημερινούς κομματικής ..ανατροφής Παπουτσίδες, Σκανδαλίδιδες,κτλ τύπους , η κι αν θέλετε με μερικούς Παναγιωτόπουλους και ..Σπηλιωτόπουλους.
    Σαφώς δεν είχε ηγετικά προσόντα, δεν μπορούσε να ¨σταθεί σαν ηγέτης στην διεθνή σκηνή. Καμμία σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,
    Ενας έντιμος Υπουργός Εσωτερικών, αλλά μέχρις εκεί.
    Ας ειναιελαφρό το σώμα που τον σκεπάζει ......
    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΟΛ.ΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ 1993 ΚΑι 2000 ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ.ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ!!!!!!
    Ο ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δέν έπρεπε να παραιτηθεί όταν έχασε το 1996, θα κέρδιζε τις εκλογές το 2000 και θα είχε πολύ καλύτερη πορεία η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον άχρηστο που τον διαδέχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή