Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν όλο και πιο πολλοί Ηπειρώτες!

Τη φυγή στο εξωτερικό για να βρουν κάποια δουλειά σκέφτονται όλο και πιο πολλοί νέοι Ηπειρώτες. Έχοντας πάρει ο καθένας από ένα πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, πολλοί με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και εξειδικεύσεις, βιώνουν όσο ποτέ άλλοτε την μάστιγα της ανεργίας, η οποία ολοένα αυξάνεται ανησυχητικά (τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ δημοσιεύονται στη συνέχεια). 
Βλέποντας να μην έχουν κανένα μέλλον στην Ελλάδα, προετοιμάζουν την μετανάστευσή τους, για χώρες που μπορεί να αναγνωριστεί η αξία τους, τα πτυχία τους και βέβαια η όρεξη για δουλειά.  «Είτε στην Αμερική, είτε στην Ευρώπη, ακόμη και στην Αυστραλία, υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για εμάς, από το να μείνουμε στην Ελλάδα, όπου όλα είναι στάσιμα και δεν διακρίνεται «φως» στο τούνελ της κρίσης» λένε πολλοί. Μάλιστα, έχουν κάνει ήδη τις επαφές τους σε ξένες χώρες, ενώ οι περισσότεροι σκέφτονται να συνδυάσουν δουλειά και σπουδές.                   
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ… 
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της People for Buisiness το 95% των Ελλήνων είναι πρόθυμοι να ξενιτευτούν για να φτιάξουν τη ζωή τους εκτός Ελλάδας! Σημειωτέον, ότι πριν την κρίση, το 40% των εργαζομένων δήλωνε, ότι προτιμούσε να περιμένει, μήπως βρει δουλειά, παρά να μετακομίσει, ακόμα και στην επαρχία!
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και το τέλος του 2011 περίπου 100.000 Έλληνες θα αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς θα είναι ηλικίας 21-30 ετών!      

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ…
Ένας ακόμη λόγος, που κάνει τους νέους Ηπειρώτες να θέλουν να μεταναστεύσουν είναι η σύνδεση των οικογενειών τους με κάποιες χώρες, όπως η Αμερική, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, ακόμη και η Αυστραλία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων έχει τουλάχιστον έναν συγγενή - μετανάστη.
Υπάρχουν λοιπόν οι «βάσεις», για να πάει κάποιος σε μια ξένη χώρα να δουλέψει. «Είναι εντελώς διαφορετικά, αν πας σε έναν τόπο και δεν έχεις κανέναν. Οι Ηπειρώτες όμως είναι λαός που έχει μεταναστεύσει στο παρελθόν και απόδημοι υπάρχουν παντού» εξηγούν πολλοί νέοι.  

ΤΟ ΤΡΙΤΟ «ΚΥΜΑ»…
Έτσι, η Ήπειρος βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το τρίτο «κύμα» μετανάστευσης, από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι γνωστό, ότι τη δεκαετία του ‘50, μετά από τον Εμφύλιο, οι περισσότεροι Ηπειρώτες έφυγαν κυρίως για την Αμερική για να δουλέψουν σε εστιατόρια. Τη δεκαετία του ‘60 σειρά πήρε η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Εκεί οι Ηπειρώτες δούλεψαν ως επί το πλείστον στη βιομηχανία, τα εργοστάσια, τα ορυχεία κ.α.
Το τρίτο «κύμα» φαίνεται, ότι έρχεται τώρα, όμως είναι διαφορετικό, αφού αυτή τη φορά, φεύγουν κυρίως νέοι επιστήμονες, η «αφρόκρεμα» της περιοχής μας. Ωστόσο, το αρνητικό θα είναι, ότι ελάχιστοι από αυτούς τους νέους πρόκειται να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα! «Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους» λένε Ηπειρώτες.   

Η ΑΝΕΡΓΙΑ…
Η αυξανόμενη τάση μετανάστευσης, οφείλεται βεβαίως στην ανεργία, που μαστίζει την Ήπειρο και ειδικότερα τους νέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Ήπειρο, το φετινό Μάρτιο η ανεργία εκτινάχθηκε στο 15,9%, (Πανελλαδικά χτύπησε… το 16,2%!) σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2010 που ήταν στο 11,4%!
Σε όλη τη χώρα, χωρίς δουλειά είναι το 42,5% των νέων από 15- 24 ετών και το 22,6% των πολιτών από 25 έως 34 ετών! Πρόκειται ουσιαστικά για τις μικρές παραγωγικές ηλικίες, οι οποίες βιώνουν, όπως φαίνεται, πιο έντονα από όλους την κρίση και τις επιλογές της Κυβέρνησης.

proinoslogos
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου