Πατήστε για μεγέθυνση |
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πηγαίνουμε από τη μία οικονομική αποτυχία στην άλλη και σπαταλάμε το όποιο μεταρρυθμιστικό δυναμικό του πολιτικού συστήματος και την ανοχή των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν τον έναν οικονομικό λογαριασμό μετά τον άλλο.
Διπλή κόπωση
Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας απειλείται πλέον από τη διπλή κόπωση που εκδηλώνεται και επισημαίνει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν. Από τη μία η κυβέρνηση αποτυγχάνει, με δική της ευθύνη, σε όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να υπάρξει η πολυπόθητη επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Από την άλλη οι πιστωτές μας και οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την κυβέρνηση Παπανδρέου και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που στέκονται εμπόδιο στις αναγκαίες αλλαγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» δεν μπορεί να ασχολείται επ’ αόριστον με την ελληνική εκκρεμότητα, χωρίς να χαθεί ο έλεγχος άλλων σημαντικών προβλημάτων και να δημιουργηθούν αγεφύρωτες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών-μελών.
Σε όλους τους τομείς
Ο «τσάρος» της οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του αποτυγχάνουν σε όλους τους τομείς.
Πρώτον, δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Δεν συγκεντρώνουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στη μείωση των αποδοχών των βουλευτών, των δικαστικών λειτουργών και άλλων στελεχών του ευρύτερου συστήματος εξουσίας. Αδυνατούν να ελέγξουν τις συντεχνίες που προβάλλουν ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται δραστική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούν να βάλουν τάξη στα συνταξιοδοτικά «ρετιρέ», το ασφαλιστικό σύστημα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κ.λπ.
Από τη στιγμή που δεν ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες, καταφεύγουν σε μέτρα απελπισίας για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Έφτασαν να πουλήσουν το 10% των μετοχών του ΟΤΕ, έναντι μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πρόγραμμα μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων αλλά ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες.
Το επιθετικό μείγμα ρευστοποιήσεων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και μιας ισοπεδωτικής φορολογικής πολιτικής δημιουργεί τεράστιες οικονομικές και πολιτικές παρενέργειες. Ενισχύονται τα φαινόμενα ύφεσης, αυξάνεται η ανεργία, μεγαλώνει το δημοσιονομικό πρόβλημα χωρίς να ελέγχεται η δυναμική του χρέους και απομονώνονται οι πολιτικοί διαχειριστές της οικονομίας από την εκλογική και κοινωνική βάση.
Αδιέξοδη συζήτηση
Η χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας ανέδειξε το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αξιόπιστες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Δεν ξέρουν πώς να προχωρήσουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, χωρίς να απομονωθούν από την παραδοσιακή εκλογική πελατεία τους, δεν είναι σε θέση να προωθήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα αναγκαία φορολογικά μέτρα, δεν έχουν ιδέα πώς μπορούν να αντικαταστήσουν ορισμένα εμφανώς αντιλαϊκά και αντιπαραγωγικά μέτρα με πρωτοβουλίες ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 65-80 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της περιόδου 2012-2014 δεν οδηγούν αυτόματα στην έξοδο από την κρίση. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δανειζόμαστε και αυξάνουμε το δημόσιο χρέος, για να συνεχίσουμε την επιδότηση ενός χρεοκοπημένου πολιτικού, οικονομικού συστήματος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου