Σκληρές διαπραγματεύσεις, ενστάσεις ως προς τη μεθοδολογία, αλλά και ένα περίγραμμα κινήσεων για το άμεσο μέλλον που τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση έγιναν δεκτές με θετικό τρόπο από τις αγορές, συνιστούν το παζλ των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, εξελίξεων που αφορούν μεν κατά πρώτο λόγο την Ελλάδα και την κρίση χρέους που ταλανίζει τη χώρα μας, μεσοπρόθεσμα όμως βάζει στο κάδρο – και επιχειρεί να θωρακίσει – τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας και όχι μόνον.
Τα τελευταία δεδομένα από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους ηγέτες αποφασισμένους να συνεχίσουν τα σημαντικά βήματα, τα άλματα αν συνυπολογίσουμε την παρελκυστική τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθούσαν, και να βρουν τρόπους ώστε να αλλάξει δραστικά η εικόνα της ελληνικής οικονομίας προς τις αγορές και κυρίως να μην μπουν σε ανάλογη θέση η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης!
Οι προβλεπόμενες λύσεις προφανώς και οδηγούν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, έστω και για λίγες ημέρες, πρακτικά όμως θωρακίζουν κατά το δυνατόν την χώρα και πάντως διασφαλίζουν τη ρευστότητά της και την προοπτική σταδιακής εξόδου της από το τέλμα της κρίσης.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τη νέα “φόρμουλα” διαχείρισης της κρίσης, η διάρκεια των συνολικών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, με την παρέμβαση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF, θα επιμηκυνθεί από τα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη, ενώ τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερο επιτόκιο 3,5%.
Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, ενώ ήδη τα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την ανάγκη για την υλοποίηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Γερμανικές εφημερίδες (Handelsblatt) ήδη περιγράφουν ένα πρώτο σχέδιο επιχειρηματικής “εμπλοκής” γερμανικών επιχειρήσεων και ένα 'ελληνογερμανικό' business plan (με αναφορές τους στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών, με θέμα «Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», όπου και παρέστησαν τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει και τον όρο των εγγυήσεων, θα προβλέπει τρεις επιλογές για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα (επαναγορά χρέους, μετακύλιση και ανταλλαγή-swap), ενώ ο EFSF θα χορηγεί κεφάλαια στις τράπεζες μέσω δανείων στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ακόμη και χωρών που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα μηχανισμού στήριξης.
Συνοπτικά, με βάση τα μέχρι στιγμής γνωστά από τις διεργασίες της Συνόδου, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη καθώς ο μέσος όρος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της για τα επόμενα 40 χρόνια πέφτει κάτω από το 5%. Ακόμα περισσότερο, μέχρι το 2016 το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους πέφτει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. ΔΕΝ ενεργοποιούνται τα cds – κάτι που πρακτικά ... καθησυχάζει και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ!
Πάντως ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι το πως θα αντιδράσει το ΔΝΤ σε όλη αυτή τη νέα “διαμόρφωση” της ελληνικής κρίσης χρέους. Ήδη το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέιβιντ Χόλεϊ, ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του αμερικανικού CNBC, για το κατά πόσον το ΔΝΤ είναι σύμφωνο και έτοιμο στο να δοθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Αρνήθηκε να απαντήσει σε «υποθετικό ερώτημα», διευκρίνισε ότι οι κινήσεις του Ταμείου θα εκπορευθούν από τη συνολική εικόνα των εξελίξεων και πάντως θα είναι σύμφωνη με την έκθεση προόδου που εκπόνησε τον Ιούνιο σχετικά με το δάνειο που χορηγήθηκε στην Αθήνα και την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ δεν διέψευσε πως σε λίγες ώρες από τώρα το ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου