Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι μας "βομβαρδίζουν" με διαπιστώσεις που έχουν σχέση με την μεγάλη αύξηση της εισφοροδιαφυγής και την συσσώρευση ασφαλιστικών οφειλών πολλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ.
Πρόκειται για τα ίδια πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν για μία ολόκληρη δεκαετία σκληρή μάχη για να αποτραπεί η προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα
Αλλάζουν ρόλους
Οι εκπρόσωποι του κομματικού, συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι μπορούσαν για να εξουδετερώσουν στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού κ. Σημίτη και του υπουργού Εργασίας κ. Γιαννίτση. Στην συνέχεια επέμεναν στα τρία "δεν" και πρόβαλλαν με δυναμικό τρόπο τις αντιρρήσεις τους σε ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και σε μείωση των συντάξεων.
Με την λαϊκίστικη αντιπολίτευση που έκαναν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προώθησαν τις προσωπικές τους στρατηγικές και αναδείχθηκαν σε παράγοντες της εξουσίας. Τώρα ψιθυρίζουν αυτά που έπρεπε να πουν πριν 10 χρόνια χωρίς να είναι σε θέση να ελέγξουν την δυναμική οικονομικής κατάρρευσης που έχει αναπτυχθεί στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Η πικρή αλήθεια
Εδώ που μας έφτασαν πρώην συνδικαλιστές σαν τον κ. Κουτρουμάνη δεν υπάρχουν σχετικά εύκολες και ανώδυνες λύσεις.
Το οικονομικό βάρος της κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύεται υπερβολικό για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και τις επιχειρήσεις Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις περνάνε με εντυπωσιακή ταχύτητα από τον χώρο της οικονομίας στον χώρο της παραοικονομίας για να περιορίσουν τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά τους βάρη.
Το οικονομικό βάρος της κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύεται υπερβολικό για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και τις επιχειρήσεις Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις περνάνε με εντυπωσιακή ταχύτητα από τον χώρο της οικονομίας στον χώρο της παραοικονομίας για να περιορίσουν τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά τους βάρη.
Μέσα σε έναν χρόνο, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά ένα ποσοστό της τάξης του 16% εξαιτίας της γιγάντωσης της παραοικονομίας, της αύξησης της ανεργίας και τις επικράτησης των λεγόμενων ελαστικών μορφών εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το ασφαλιστικό σύστημα θα περιέλθει, σε διάστημα λίγων χρόνων, σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και θα σταθεί εμπόδιο στην δημοσιονομική εξυγίανση και στον έλεγχο του διαρκώς αυξανόμενου ελληνικού χρέους.
Τα διευρυνόμενα ασφαλιστικά ελλείμματα συντηρούν το λεγόμενο διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα και καθιστούν την χώρα διεθνώς αναξιόπιστη σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στην μεγάλη και άμεση μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Έτσι όπως μας κατάντησαν οι επαγγελματίες των κομμάτων και του συνδικαλισμού επιβάλλεται η λήψη δραστικών μέτρων για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της μεγάλης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για να περιορίσει κάπως τα “λουκέτα” και το μαζικό πέρασμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την οικονομία στην παραοικονομία Ο περιορισμός του ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων -πρόταση την οποία υποστηρίζει με δυναμικό τρόπο η ΝΔ και φαίνεται να ασπάζεται και η διοίκηση του ΙΚΑ- πρέπει να συνδυαστεί με την προσωρινή μείωση των συντάξεων και των παροχών προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη επιλογή με μεγάλο κοινωνικό κόστος η οποία έχει καταστεί εντελώς αναγκαία εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς των περισσότερων συνδικαλιστικών και κομματικών παραγόντων.
Ο προϋπολογισμός
Αυτά που περιγράφουμε πρέπει να γίνουν στην διάρκεια των επόμενων μηνών, διαφορετικά θα φτάσουμε στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 καταγράφουν σημαντική υπέρβαση των δημοσίων δαπανών που έχουν σχέση με την κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων. Η τάση αυτή προβλέπεται να ενισχυθεί στην διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011 με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αύξηση αντί για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ετήσια βάση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε την χαλαρή ασφαλιστική, δημοσιονομική διαχείριση. Οι συνδικαλιστικοί και κομματικοί παράγοντες που πρωταγωνίστησαν στο μέτωπο της απόρριψης των αναγκαίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων καλούνται τώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου