Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Πολιτικές (μόνο) ευθύνες για τα υποβρύχια σε τέσσερις πρώην υπουργούς Άμυνας

Μόνο σε πολιτικές ευθύνες καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής της Βουλής που ασχολήθηκε με τις συμβάσεις των υποβρυχίων. 
Μολονότι κάθε κόμμα καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα για τις ευθύνες που διατρέχουν την περίοδο 2000-2009, κοινή είναι η διαπίστωση ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε και από την υπογραφή και από την υλοποίηση των συμβάσεων.
Η ΝΔ είναι όμως το μοναδικό κόμμα που εξαιρεί από τις πολιτικές ευθύνες την περίοδο 2004-2009.
"Η Επιτροπή Εξοπλισμών κατέληξε στη διαπίστωση ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των υπουργών Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2000-2009, σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων. Οι ευθύνες αυτές αναδείχθηκαν έντονα για την περίοδο 2006-2009, δεν προέκυψαν, όμως, στο παρόν στάδιο στοιχεία για περαιτέρω έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στα συμπεράσματα του.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι καταγράφηκαν αδυναμίες των συμβατικών όρων, αδράνεια, σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου, διεξαγωγή αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και σύγχυση ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου "Παπανικολής" να ανταποκριθεί στις συμβατικές προδιαγραφές, που είχαν αντίκτυπο στην εξέλιξη των δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν να βρεθεί η ελληνική πλευρά αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασης από τους αναδόχους παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλλει συνολικά για τις δύο συμβάσεις 2.033.100.000 ευρώ.
Η Επιτροπή ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης της στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε σε συνδυασμό και με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που είχε ερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, να διευκολυνθεί στη θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος παντός υπευθύνου.
Προτείνεται επίσης να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου και να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, με την εκτίμηση ότι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την εξέταση των συμβάσεων θα διευκολύνουν την απόδοση ευθυνών σε βάρος όλων των ενεχομένων, δεδομένου ότι "τα συμβατικά κενά και ελαττώματα, συνδέονται κατά την εκτίμηση της Επιτροπής με τον χρηματισμό προσώπων που ερευνά η Εισαγγελική Αρχή".
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευτύχης Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ), μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι υπάρχει εκτεταμένη και απροσδιόριστη ζημία του ελληνικού δημοσίου από τα "ελαττώματα" των συμβάσεων, κατά την κατάρτιση και την υλοποίησή τους. 
Μίλησε επίσης για κακοδαιμονία του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργών που πρέπει να αλλάξει.
Bookmark and Share

1 comments:

  1. ΘΥΜΕΙΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ MEA CULPA
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ .
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή