Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Εκτός ελέγχου η χώρα, κίνδυνος για μεγάλη ανάφλεξη

Σε πλήρη εκτροχιασμό βρίσκεται η χώρα την ώρα που η μεν κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την επιβολή σκληρών μέτρων στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας, οι δε δανειστές συζητούν για το ύψος του «κουρέματος» και επομένως για το βάθος της χρεοκοπίας.
Το περίφημο πολυνομοσχέδιο, με το επίμαχο...άρθρο 37, που (πάλι) προβληματίζει κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έρχεται ως αποτέλεσμα της απόλυτης ανικανότητας να μπει μπροστά η οικονομία της χώρας και να υπάρξουν έσοδα που δεν θα έχουν να κάνουν με την αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων.
Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο φθάνουν στη Βουλή τα μέτρα έχει οδηγήσει στην απόλυτη παράλυση, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας κλάδος που να μην απεργεί ή να μην έχει προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το κλίμα είναι τόσο εκρηκτικό, που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί εμφυλιοπολεμικό, πολύ περισσότερο που πλέον η στόχευση, όπως είπαν αρκετοί συνδικαλιστές, είναι πολιτική – και επομένως αίτημα είναι η αποχώρηση της κυβέρνησης.
Κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ για να εμποδιστεί η έκδοση λογαριασμών με το χαράτσι στα ακίνητα, ξυλοδαρμοί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή την μη αποκομιδή των σκουπιδιών,καταλήψεις όλων των υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών, μια αφόρητη κατάσταση, την ώρα που η ολική χρεοκοπία βρίσκεται προ των θυρών.
Χθες, μετά τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε γενικολογίες, χωρίς να έχει λάβει την πολυπόθητη δέσμευση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς οι συνομιλητές του τού ξεκαθάρισαν πως όλα θα κριθούν αφού αξιολογηθεί η πέμπτη έκθεση της τρόικας.
Την ίδια ώρα, δεν μπόρεσε να μας κάνει σοφότερους και σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» που μαγειρεύεται ερήμην του και ερήμην του υπουργού των Οικονομικών.
Ο τελευταίος, έστειλε και από το βήμα της Βουλής το μήνυμα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί όρο για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ενώ δεν δίστασε να ανακοινώσει την κατάθεση τροπολογίας, βάσει της οποίας οι έκτακτες εισφορές θα παρακρατούνται από τους μισθούς.
Την ίδια ώρα, την κυβέρνηση «άδειαζε», με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς, ο οποίος είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν συζητήθηκε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και πως… η κυβέρνηση έχει μεγάλα περιθώρια να επιλέξει τους τρόπους με τους οποίους θέλει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού!
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έχει επιλογές, τις οποίες δεν… επιλέγει!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου