Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοκτονούν οι Έλληνες, υπό την πίεση των μεταρρυθμίσεων

Κάθε τι σε αυτή την ζωή έχει ένα τίμημα. Και η "μεταρρύθμιση" του οικονομικού συστήματος στην χώρα μας, η οποία τελικά δεν πραγματοποιείται, αλλά στοιβάζει απίστευτη πίεση στους ώμους του ελληνικού λαού, έχει ένα πολύ ακριβό τίμημα. Και πολύ ακριβό όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό. Σε ένα έθνος που πλήττεται από την υπογεννητικότητα στον βαθμό του δικού μας, κάθε θάνατος είναι μία τραγωδία.
Και σύμφωνα με στατιστικές το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40%... μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2010. Πριν 3 χρόνια, το ποσοστό αυτοκτονιών των Ελλήνων ήταν 2,8 ανά 100.000 κατοίκους.
Ήταν το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Από τότε που η οικονομική κρίση ταρακουνήσει τη χώρα, συνέχισε να αυξάνει και σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο. Από τώρα, το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ελλάδα υπερβαίνει εκείνο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας, επιτυχημένες ή όχι, λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Αττικής, γύρω από την Αθήνα και στην Κρήτη.
«Δεν είναι πάντα για το ίδιο λόγο, αλλά σχεδόν πάντα χρέη, η ανεργία, ο φόβος της απόλυσης είναι οι λόγοι που αναφέρονται όταν οι άνθρωποι καλούν για να πούνε ότι σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν», δήλωσε η Ελένη Μπεκιάρη, ψυχίατρος στην μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα, η οποία προσφέρει μια τηλεφωνική γραμμή 24/24ώρο για τους υποψήφιους αυτόχειρες.
Είναι σαφές ότι το κόστος που καλείται ο μέσος Έλληνας να πληρώσει είναι δυσβάσταχτο. Κάποιοι έχουν μερίδιο ευθύνης για όλες αυτές τις αυτοκτονίες. Και όσο και αν τις βλέπουν ως "στατιστικά" κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου