Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στο αρχείο οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων

«Στο αρχείο» οδηγούνται οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη για παρεμβάσεις στο έργο τους, αφού κρίθηκαν μη αξιόποινες, αλλά με ερωτήματα αναπάντητα για το ρόλο ενός μεγάλου οικονομικού παράγοντα, ενός γνωστού δημοσιογράφου κι ενός συνταξιούχου δικαστή που δεν κατονομάζονται και με «σκιές» για το ενδεχόμενο να ενοχλήθηκε ένας υπουργός από τις εισαγγελικές ενέργειες.
Στην ενημερωτική αναφορά που υπέβαλε ο αντεισαγγελέας Φ. Μακρής στο πλαίσιο της... διοικητικής έρευνας που διενέργησε για να διαπιστώσει τι εννοούσαν όταν παραιτούμενοι έλεγαν ότι δεν θα δεχθούν να είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευσιν και καθ' υπαγόρευσιν», εκτιμάται ότι η αντίδρασή τους οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια νομοθετικής τους κατάργησης, ενώ αποκαλύπτεται ότι δέχθηκαν υποδείξεις και οχλήσεις (όχι αξιόποινες) σε τρεις σημαντικές υποθέσεις: στις καταγγελίες του Δ. Κουσελά για τη λίστα μεγαλοφειλετών, στην έρευνα για τα CDS, σε έρευνα για ατασθαλίες σε τράπεζα όπου οι εισαγγελείς κατέθεσαν ότι δημοσιογράφος έγκριτος τους μετέφερε απειλές εναντίον τους από μεγαλοοικονομικό παράγοντα οργισμένο μαζί τους, καθώς και την πληροφορία ότι ο ίδιος παρακολουθεί τα τηλεφωνήματά τους με τη βοήθεια στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. (ηλεκτρονικού εγκλήματος).

Σύντομα
Για τα CDS, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατέθεσαν ότι σε επίσκεψή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης για οργανωτικά προβλήματα της υπηρεσίας, ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου και ο γ. γραμματέας Ν. Κανελλόπουλος τους παρακάλεσαν για την όσο το δυνατό σύντομη περάτωσή της. Ανάλογες συστάσεις για επίσπευση, λόγω της σημασίας και ευρείας δημοσιότητας της υπόθεσής τους, έκαναν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και ο επόπτης τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής. Στην αναφορά επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμβούλευσε το Γ. Πεπόνη να είναι προσεκτικός στην άσκηση των καθηκόντων του, γιατί οι έρευνες έθιγαν οικονομικά συμφέροντα ή πρόσωπα με επιρροή στη δημόσια και οικονομική ζωή, και οποιαδήποτε άστοχη ενέργεια δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Για τη λίστα των 3.850 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, ο Γ. Πεπόνης παρήγγειλε έρευνα μόλις ο τ. υφυπουργός Δ. Κουσελάς ισχυρίσθηκε, σε διάλογο με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, ότι απομακρύνθηκε επειδή θέλησε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό είσπραξης (σε κατάθεσή του ο Δ. Κουσελάς ανασκεύασε). Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Ν. Παντελής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ορθότητα της ενέργειας του Γ. Πεπόνη, εξηγώντας ότι θα ήταν φρονιμότερο να πάρει πρώτα τη λίστα μεγαλο-οφειλετών για να παραγγείλει έρευνα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτίμησαν ότι για τις συστάσεις ίσως προηγήθηκε τηλεφώνημα του υπουργού. Στην έρευνα για ατασθαλίες τράπεζας, ο Γ. Πεπόνης κατέθεσε για απειλές που του μετέφερε έγκριτος δημοσιογράφος (σ.σ.: δεν κατονομάζεται, αλλά έχει ασχοληθεί με αρκετά σκάνδαλα) από γνωστό του μεγαλο-οικονομικό παράγοντα (σ.σ.: τραπεζίτη μη κατονομαζόμενο) που έχει ενοχληθεί με την έρευνα, καθώς και ότι ο παράγοντας παρακολουθούσε τις κινήσεις του μέσω του υποδιοικητή Η/Ε της ΕΛ.ΑΣ.

Μέτρα
Ο Γ. Πεπόνης γνωστοποίησε την καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για να ληφθούν μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια. Για την ίδια υπόθεση επισκέφθηκε το Γ. Πεπόνη, ρωτώντας πληροφορίες για την πορεία της, συνταξιούχος (από δεκαετίας) αρεοπαγίτης.

Ο Φ. Μακρής κατέληξε ότι όσα περιγράφουν δεν αποτελούν αξιόποινες παρεμβάσεις, ούτε καν υπηρεσιακά επιλήψιμες συμπεριφορές.

Οργή από τον υπουργό
Εντονα αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου μετά την αρχειοθέτηση των καταγγελιών υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς «έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης» με τις δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες αρχικές καταγγελίες τους, που δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά ούτε οι ίδιοι επιχείρησαν να τις διευκρινίσουν ή να τις αποδείξουν. Πρόσθεσαν επίσης ότι έπληξαν τη δικαιοσύνη με την απρόκλητη αμφισβήτηση και διαστρέβλωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και με τις δηλώσεις για αποκάλυψη ονομάτων του δημόσιου βίου και οργανωμένων συμφερόντων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου