Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η ψήφος της Βουλής δεν εξασφαλίζει το «Ναι» του Eurogroup

Η αποδοχή της συμφωνίας από το Eurogroup της Τετάρτης θα κλείσει μια μεγάλη εκκρεμότητα για την κυβέρνηση, αλλά δεν αναμένεται να είναι ένας περίπατος παρά την ψήφιση του νέου μνημονίου με επαρκή πλειοψηφία από τη Βουλή και την παροχή εγγράφων εγγυήσεων από τους δύο πλέον πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν από τις πιο δύσκολες για τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο όπου όπως αποκάλυψε ο ίδιος
δέχτηκε ταπεινωτικές ερωτήσεις για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, για το ρόλο των συνδικάτων, για τις διαθέσεις της κοινωνίας και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.
Από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ανησυχία μήπως οι εταίροι θέσουν θέμα αποδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα που έφτασαν στην Αθήνα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Στους ευρωπαίους αξιωματούχους υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν έχουν συνομιλητή καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας έχει συγκεκριμένο σκοπό και προορισμό ενώ στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ συντελούνται αλλαγές που προκαλούν αβεβαιότητες.
Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, καταβάλλεται προσπάθεια να φανεί ότι η ελληνική Βουλή έκανε μια ευρωπαϊκή επιλογή, να μείνει η χώρα εντός ευρώ, και επισημαίνουν ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και ο λαός έδειξε την αποφασιστικότητα του για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ειδικά για τα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχει η εκτίμηση ότι έπειτα από το ξεκαθάρισμα της Κυριακής και τις διαγραφές ενδεχομένως να δείξουν μεγαλύτερη σταθερότητα και υπευθυνότητα στην τήρηση των δεσμεύσεων. Πάντως, στο προηγούμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διευκρίνησαν ότι θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη ψήφο της ΝΔ δείχνοντας πόσο στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ρόλο θα παίξουν και οι καταστροφές και οι λεηλασίες στην Αθήνα, όπου πέρα από τη βία, υπήρξε μια πολύ μαζική διαδήλωση.
Οι επόμενες τρεις εβδομάδες, είναι τόσο απαιτητικές με τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής τις χαρακτήρισε «διαβολοβδομάδες». Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο του PSI -η πρόσκληση προς τους κατόχους ομολόγων ενδεχομένως να γίνει την Πέμπτη- αλλά και να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Για την υλοποίηση της συμφωνίας απαιτούνται εκατοντάδες δράσεις και σφικτός συντονισμός των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσίων. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα πρέπει πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου να σχεδιαστούν και άλλες παρεμβάσεις με στόχο να αποφορτίσουν την κοινωνική ένταση.
Όλες αυτές οι απαιτήσεις καθιστούν δύσκολο έναν ευρύ ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και το πιθανότερο -αν οι εκλογές γίνουν τελικά τον Απρίλιο όπως έχει συμφωνηθεί- είναι να υπάρξουν μικρές αλλαγές και μη αντικατάσταση των υφυπουργών που παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι θέσεις που θεωρείται αναγκαίο να καλυφθούν είναι του υπουργού Υποδομών και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση ορισμένων μελών της κυβέρνησης και ο κ. Μ. Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην κυβέρνηση, λέγοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ότι δεν θέλει να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για να μην προκαταλάβει την απόφαση του Πρωθυπουργού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου