Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κόβονται όλες οι συντάξεις που εκδόθηκαν από το 2010!..

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Κόβονται όλες οι αναπηρικές συντάξεις που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο του 2010 και μετά. 
Το ΙΚΑ κάλεσε χθες τις Υπηρεσίες του να προχωρήσουν "σε άμεση διακοπή της συνταξιοδότησης" και να στείλουν… κουτσούς, τυφλούς, κουφούς και χιλιάδες άλλους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης για ιατρική γνωμάτευση.
Αν αποδειχθεί ότι έχουν «μόνιμη» αναπηρία (100%) τότε δεν θα τους ξαναφωνάξουν και φυσικά θα συνεχίσει η καταβολή της σύνταξης.
Αν όμως πιαστούν από τους γιατρούς να μην είναι και τόσο ανάπηροι, τότε... η σύνταξή τους θα κοπεί οριστικά και δεν θα τους ζητήσουν πίσω αυτά που πήραν. Αν πάλι διαπιστωθεί αναπηρία στα ποσοστά που ορίζει ο νόμος (67%-80%), τότε η σύνταξη που θα τους ξαναδώσουν θα είναι είτε μειωμένη είτε προσαυξημένη ανάλογα με τη γνωμάτευση των γιατρών.
Ο έλεγχος αυτός δεν είναι τυχαίος. Προβλέπεται από το άρθρο 8 του νόμου 3863/10. Ο λόγος που μπαίνει τώρα σε εφαρμογή είναι ότι το ΙΚΑ «καίγεται» από ρευστό. Από τη στιγμή όμως που τα έσοδα πάτωσαν (-18% οι τακτικές του εισπράξεις) στρέφεται στην περικοπή δαπανών και δη των συντάξεων αναπηρίας που βάσει νόμου μπορεί να «διακόψει άμεσα» ζητώντας επανέλεγχο!
Σύμφωνα με την εγκύκλιο και με το άρθρο 8 του Ν. 3863/10, για τους ασφαλισμένους από την 1/1/1993 και μετά:
  1. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης αναπηρίας δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.
  2. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν μόνιμη ανικανότητα.
Η εν λόγω διάταξη ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, ήτοι από 15/7/2010, και όπως επισημαίνει το ΙΚΑ:
  • «Τυχόν αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία αυτή (δηλαδή από τις 15/7/10 και μετά) και οριστικοποιούν συντάξεις αναπηρίας βάσει του Ν. 2084/92, θα ανακληθούν με άμεση διακοπή της συνταξιοδότησης και παραπομπή του ασφαλισμένου στα ΚΕ.Π.Α. για εξέταση, προκειμένου να κριθεί το ποσοστό αναπηρίας και να παραταθεί η συνταξιοδότηση από ημερομηνία λήξης της προηγούμενης παροχής. 
  • Παύουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις οριστικοποίησης συντάξεων αναπηρίας (όπως η συνεχής συνταξιοδότηση επί 12ετία και η συνταξιοδότηση επί 20ετία).
  • Τα ποσά συντάξεων που έχουν ήδη καταβληθεί δεν θα αναζητηθούν σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κριθεί με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας.
  • Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος κριθεί με μικρότερο ποσοστό, θα γίνει μείωση της σύνταξης. Αν κριθεί με μεγαλύτερο ποσοστό θα γίνει αύξηση της σύνταξης.
ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Από τη διακοπή της σύνταξης και από τον επανέλεγχο, γλιτώνουν μόνο όσοι:
  • Έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και συνταξιοδοτούνται για 7 έτη συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές.
  • Έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου