Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος... βλάκας (!) να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει;...

Πήγε λοιπόν στο Κατάρ ο Σαμαράς, για να φέρει «επενδύσεις». Κάτι σαν τη διαδικασία "fast track" του Παμπούκη, που... ακόμα την περιμένουμε! Διότι ΤΙΠΟΤΑ δεν πρόκειται να φέρει ο Σαμαράς και κανένας Σαμαράς από το Κατάρ και από πουθενά!... Για τον απλούστατο λόγο ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι τόσο ανόητος να έρθει και να ξοδέψει τα χρήματά του σε μία χώρα-«βασίλειο» γραφειοκρατίας, διαφθοράς και «αγκυλώσεων», όπως είναι η σημερινή Ελλάδα!

Υπάρχουν χώρες με πολύ μικρότερες χρονοτριβές και εμπόδια (όπως είναι π.χ. η... γειτονική Τουρκία), όπου το ίδιο το κράτος σου δίνει κίνητρα, φοροαπαλλαγές κτλ., έτσι ώστε να επενδύσεις πραγματικά στη χώρα αυτή, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας και όλα τα συναφή. Στην Ελλάδα γιατί άραγε να έρθει κάποιος να επενδύσει (με δεδομένη την άθλια κατάσταση που επικρατεί); Όσοι το έκαναν παλαιότερα, έχουν σκυλομετανιώσει...
Από το Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς προέβη σε δηλώσεις, μέρος των οποίων παραθέτουμε κάτωθι:

«Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, εξέρχεται αυτήν την εποχή από μια δραματική κρίση – και βγαίνουμε δυνατότεροι, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, πιο εξωστρεφείς και πιο αξιόπιστοι. Και η αξιοπιστία είναι η λέξη υπ’αριθμόν 1, η πιο σημαντική. Έτσι μπορούμε τώρα να γίνουμε μια στέρεα γέφυρα μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μπορούμε να έχουμε αυτό το ρόλο, της στέρεας γέφυρας.

Το Κατάρ είναι μια χώρα με πλούσιους φυσικούς πόρους και, επίσης, με μεγάλες φιλοδοξίες σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι μια φιλειρηνική χώρα, προσανατολισμένη στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι συνεπώς φυσικό για τις δυο χώρες μας να αναζητούμε εκτενώς κοινούς στόχους και κοινά σχέδια αμοιβαίας ωφέλειας για την Ελλάδα και το Κατάρ, αλλά και συνολικά για την περιοχή μας.

Θεσπίζουμε τώρα ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας, και, όπως μόλις είπε ο Εξοχότατος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να είμαστε εποικοδομητικοί και να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι κάνουμε – τόσο στο πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο είναι σημαντικό και για τα δύο μέρη, προκειμένου η φιλία μας να αναπτυχθεί σε στέρεο έδαφος- όσο και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, μέσω ενός Κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Κατάρ και της Ελλάδας, έτσι ώστε να εξετάζονται με ταχύτητα όλες οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, κάποια σχέδια είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης και κάποια άλλα είναι υπό εξέταση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για νέα, συγκεκριμένα σχέδια, που διαμορφώνουν τη νέα ενισχυμένη μας ατζέντα, από τον τουρισμό έως τα ενεργειακά προγράμματα, από τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κατασκευές έως τους συγκοινωνιακούς κόμβους. Ανοίγουμε μια νέα διαδικασία στενής διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας.

Κάποια θέματα θα αντιμετωπιστούν σε επιχειρηματικό και κάποια άλλα σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ας ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε, προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών. Οι πολιτικές μας σχέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με τη δική τους αξία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά να μοιραστούμε και φυσικά οι επιχειρηματικές μας σχέσεις θα πρέπει να δοκιμαστούν σχέδιο προς σχέδιο ή σε μια σειρά από σχέδια, όπως τονίσαμε νωρίτερα.

H Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και το Κατάρ θα έχει την ευκαιρία να τις εξετάσει. Είμαι βέβαιος, ότι η διαδικασία που ξεκινάμε, Εξοχότατε, θα είναι πολύ εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές. Το κλειδί για αυτό είναι να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, να έχουμε μία σταθερή πρόοδο. Δε χρειαζόμαστε πυροτεχνήματα. Χρειαζόμαστε καλή κατανόηση, ενδελεχή προετοιμασία και σταθερά αποτελέσματα. Και είμαι πολύ βέβαιος, ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή σήμερα».

Με τους αγρότες συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βουβουζέλος. Λησμονώντας προφανώς ότι το «Κίνημά» του διέλυσε κάποτε τελείως την ελληνική γεωργία (με όλες τις αρνητικές οικονομικές, δημογραφικές, κοινωνικές κτλ. συνέπειες), σαν να μην συμβαίνει τίποτα, είχε το θράσος – το γνωστό του θράσος – να προβεί σε δηλώσεις, ένα απόσπασμα των οποίων ακολουθεί:

«Με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε θετικό κλίμα. Ο αγροτικός κόσμος έχει ιστορικούς αλλά και ζωντανούς δεσμούς με την παράταξή μας και εμείς στηρίζουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το νέο εθνικό παραγωγικό σχήμα στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θέλουμε απλά και μόνο να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη, τον Έλληνα κτηνοτρόφο, τον Έλληνα παραγωγό, αλλά θέλουμε να πείσουμε νέους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις και να ξαναπάνε στην ύπαιθρο, στην αγροτική παραγωγή. Γιατί εκεί υπάρχει κοίτασμα απασχόλησης, εκεί υπάρχει δυνατότητα παραγωγής εθνικού πλούτου.

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι γνωστά. Τα συζητήσαμε διεξοδικά στις λεπτομέρειές τους. Είχα την ευκαιρία να τους πω ποια αιτήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με πρακτικό τρόπο, μέσα από τις δραστηριότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και άλλων υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αρκεί να υπάρχει βούληση και καλή πίστη. Υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να περιμένουμε τη συγκέντρωση στοιχείων και ζητήματα που πρέπει να γίνουν αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.
Ξέρουμε πού πονάει το πράγμα. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί χαμηλά το κόστος παραγωγής, να βελτιωθούν οι όροι συναλλαγών ανάμεσα στον αγρότη, τον έμπορο, τις αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει φιλικά ο τραπεζικός τομέας τον αγροτικό κόσμο, ιδίως μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας. Για πάρα πολλά θέματα μπορούμε να δώσουμε άμεση απάντηση.
Επειδή όμως δεν μπορώ να μπω στις λεπτομέρειες, μπορώ να πω ποια ήταν η πρότασή μας για τη μέθοδο και τη διαδικασία.
Στην πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Κουβέλη θα θέσω το ζήτημα και θα παρακαλέσω να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, κυρίως οι τέσσερις υπουργοί που ανέφερα, ώστε η πολιτεία να δώσει άμεση, αξιόπιστη λύση στα θέματα που μπορεί και να ανοίξει το διάλογο για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μια ωρίμανση».
Εκτός από τον Βουβουζέλο, και ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Ύστερα από τη συνάντηση έκανε την κάτωθι δήλωση: 

«Τα προβλήματα των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας, αναμφισβήτητα, είναι υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και προφανώς στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Υπάρχουν πράγματι ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, υπάρχουν ζητήματα τα οποία αναφέρονται στη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, όπως υπάρχουν και ζητήματα που αναφέρονται στο ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναφέρομαι στα χρονικά όρια συνταξιοδότησης, έτσι σήμερα ο αγρότης να καλείται να διανύσει χρόνο που θα φτάσει τα 67 χρόνια της ηλικίας του.

Όλα αυτά πρέπει ν αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».


Ησαΐας Κωνσταντινίδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου