Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ποιες σχολικές μονάδες καταργούνται ή συγχωνεύονται

Εδώ ἐφοίτησεν ο gianniotis
Σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έπειτα από τις καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, προχωράει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως προβλέπεται στην σχετική υπουργική απόφαση, πανελλαδικά συγχωνεύονται... 15 μονάδες και καταργούνται άλλες 13. Συγκεκριμένα καταργούνται 11 γυμνάσια και δύο λύκεια, ενώ συγχωνεύονται 10 γυμνασιακές μονάδες και πέντε λύκεια.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, συγχωνεύονται 10 μονάδες και συγκεκριμένα:
  • Το 8ο ημερήσιο γυμνάσιο Καβάλας με το 4ο ημερήσιο γυμνάσιο Καβάλας
  • Το ημερήσιο γυμνάσιο άνω Θερμών Ξάνθης με το ημερήσιο γυμνάσιο Εχίνου Ξάνθης
  • Το γυμνάσιο Πέρνης στην Καβάλα με το γυμνάσιο Χρυσούπολης
  • Το 5ο ημερήσιο γυμνάσιο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη με το 4ο ημερήσιο γυμνάσιο Καλαμαριάς
  • Το ημερήσιο γυμνάσιο Γαζώρου στις Σέρρες με το ημερήσιο γυμνάσιο Νέας Ζίχνης
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, καταργούνται 6 σχολικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα:
  • Το ημερήσιο γενικό λύκειο Άνω Κώμης στον νομό Κοζάνης
  • Το ημερήσιο γυμνάσιο Μηλιωτάδων, το 1ο ημερήσιο γυμνάσιο Πωγωνιανής* (φωτο δεξιά) και το ημερήσιο Γυμνάσιο Δερβιζιάνων στον νομό Ιωαννίνων
  • Το 16ο γυμνάσιο Λάρισας
  • Το 4ο γυμνάσιο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τις παραπάνω καταργήσεις και συγχωνεύσεις οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών αγγίζουν τις 58.200 ευρώ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και το τέλος του έτους, ενώ για κάθε οικονομικό έτος οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε 146.000 ευρώ.
_____________________________
* Γυμνάσιο ΠωγωνιανήςΤο 1924 ιδρύεται το Γυμνάσιο της Βοστίνας το οποίο άρχισε να λειτουργεί ως τετρατάξιο το σχολικό έτος 1924-1925. Για τη στέγαση του Γυμνασίου χρησιμοποιήθηκε η οικία του Τούρκου Μουχτάρ Σουλεϊμάν. Εκεί στεγάστηκε το «Γυμνάσιο της Βοστίνας», το οποίο με την μετονομασία του χωριού σε «Πωγωνιανή» το 1928 και του Γυμνασίου σε «Γυμνάσιο Πωγωνιανής», στεγαζόταν στο σπίτι του Σουλεϊμάν μέχρι το 1963, οπότε ανεγέρθη το υπάρχον, διδακτήριο και σε αυτό λειτουργεί ως Γυμνάσιο – Λύκειο μέχρι σήμερα.
Το Γυμνάσιο Πωγωνιανής από τότε, με μία ολιγόχρονη διακοπή, λόγω της εσωτερικής ανωμαλίας στη χώρα, συνεχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά από όλη την Ήπειρο με το ίδιο εύρος κοινωνικής προέλευσης και καταγωγής. Προπολεμικά το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου προερχόταν από το χαμένο Ηπειρωτικό τμήμα. Τα τελευταία χρόνια, μετά το 1991, και πάλι παιδιά του ξεκομμένου ελληνισμού αλλά και αλβανόπουλα, από πολλές περιοχές της Αλβανίας, φιλοξενούνται στα ιδρύματα της Πωγωνιανής και φοιτούν στο Γυμνάσιο – Λύκειο. Από το 1963 το λεγόμενο «Παλιό Γυμνάσιο» χρησιμοποιήθηκε ως γυμνασιακό οικοτροφείο θηλέων μέχρι το 1976, οπότε οι μαθήτριες στεγάστηκαν στην μαθητική εστία.


Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου